Dünya Sağlık Örgütü’nün, 10 farklı ülkeden 22 bilim insanı tarafından hazırlanan son raporuna göre, işlenmiş et ürünleri kanserojen olarak sınıflandırıldı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 10 farklı ülkeden 22 bilim insanıyla hazırladığı rapor, bugüne kadar kırmızı et konusunda yapılmış en kapsamlı çalışma olarak gösterildi. Dünyada daha önce tüm çalışmaların da gözden geçirildiği rapor buna göre hazırlandı. Raporda, kırmızı et tüketimi insanlarda muhtemel kanserojen, yani ‘Grup 2A’ sınıfı olarak değerlendirildi. Kırmızı et ürünlerinin fazla tüketilmesi durumunda kolon ve rektum ile pankreas ve prostat kanserlerinin tetiklenebileceği ortaya konuldu. Rapora göre işlenmiş et ürünleri insanlarda kolon ve rektum kanserlerine neden olurken, bu ürünler kanserojen yani ‘Grup 1’ olarak değerlendirildi.
BAĞIRSAK KANSERİ RİSKİ YÜZDE 18 ARTIYOR

Dikkat çeken raporda günlük 50 gram işlenmiş et tüketiminin bağırsak kanseri riskini yüzde 18’e kadar artırdığı ortaya çıktı. İşlenmiş et ürünleri tüketimi küçük miktarlarda kaldığında ise kolorektal kanserin gelişme riskinin azaldığı ifade edildi.