Konjonktiva dokusu göz bebeğinin çevresinde bulunan beyaz ve berrak yapıda olan bir dokudur. Konjonktivit ise bu dokunun iltihaplanmasıdır.  Konjonktiva dokusunda en sık alerjiye bağlı olarak akut enfeksiyonlar meydana gelmektedir. Konjonktivit belirtisi nelerdir şeklindeki soruları cevaplamadan önce konjonktiviti iyi tanımak ve nedenleri bilmek gerekmektedir.

Konjonktiva göz kapaklarının içinde bulunan ince ve saydam bir müköz zardır. Bu dokunun çeşitli nedenlere bağlı olarak iltihaplanmasına konjonktivit adı verilmektedir. Bakteri ve viral enfeksiyonlar, alerji ve bebeklerde sıklıkla görülen gözyaşı kanalının tıkanması durumunda bu hastalık ortaya çıkmaktadır. Kimi zaman dışarıdan gelen travmatik etkiler de (kimyasal maddeler ve yabancı cisim gibi) konjonktivada enfeksiyon olmasına neden olabilmektedir.

Konjonktivit problemi enfeksiyona bağlı, alerjiye bağlı, kimyasal maddelere bağlı ve yabancı cisimlere bağlı olarak görülebilmektedir.

Konjonktivit Hastalığında Görülen Belirtiler Nelerdir?

• Konjonktivada (gözün beyaz kısmı) ve göz kapağının içinde kızarıklık

• Gözlerde özellikle sabah uyandıktan sonra meydana gelen kaşıntı

• Göz altı torbasında şişlik, ödem

• Gözyaşı miktarında artış

• Işığa karşı hassasiyet, konjonktiviti olan kişiler güneş ışığına aşırı hassas hale gelebilirler ve bu esnada bulanık görüş ortaya çıkar

• Gözde yanma hissi

• Gözden gelen yeşil ve beyaz renkli akıntı gibi belirtiler konjonktivit hastalığında en sık görülen belirti ve bulgulardandır.

Konjonktivit her ne kadar kontrol altında tutulduğunda ciddi sağlık problemlerine neden olmasa da ortaya çıkardığı belirti ve bulgular kişinin yaşam kalitesini olumsuz bir şekilde etkilemektedir.

Konjonktivit Ne Zaman Görülür?

Yazının başında da belirtildiği gibi uzmandoktor görüşlerine göre bazı risk faktörleri konjonktivite neden olabilmektedir. Bakteri ve viral enfeksiyonlar, alerji ve bebeklerde sıklıkla görülen gözyaşı kanalının tıkanması gibi durumlar konjonktivite en sık neden olan faktörlerdir.

Bunun dışında cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan bel soğukluğunun da ciddi konjonktivite neden olduğu bilinmektedir. Bu bakteriyel hastalık tedavi edilmediğine körlüğe neden olabilmektedir. Klamidya enfeksiyonları yetişkinlerde sıklıkla konjonktivite sebep olmaktadır. Eğer annede bel soğukluğu veya klamidya enfeksiyonu varsa doğumda bebekte de konjonktivit tablosu gelişir.

Bunların yanı sıra hijyeni koşulları yeterli olmayan havuzlar, kirli havlular, kalitesiz göz makyajı ekipmanlarıve cilt temizleme pedleri konjonktivite neden olan önemli faktörler arasındadır.

Konjonktivit Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Konjonktivit tedavi edilmediği zaman ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Konjonktivit tedavisi enfeksiyona neden etkene göre değişiklik göstermektedir. İşte nedenlerine göre konjonktivit tedavisi;

Virüse Bağlı Konjonktivit Tedavisi: Virüslerin neden olduğu konjonktivite, genellikle soğuk algınlığına neden olan virüslerin enfeksiyonu sonucu görülmektedir. Bu konjonktivit türünde ilaç tedavisi kullanılmamaktadır. Çünkü antibiyotikler de dahil olmak üzere hiçbir ilaç virüslere etki etmemektedir.  Bu durumda sadece göz hijyenine dikkat edilmesi ve enfeksiyonun yayılmasının önlenmesi gerekmektedir.

Bakteriye Bağlı Konjonktivit Tedavisi: Genellikle bel soğukluğunun neden olduğu bakteri nedenli konjonktivitlerde 1 hafta süreyle antibiyotik kullanımı işe yaramaktadır. Bunun yanı sıra hastalara göz damlaları ve kremlerde verilmektedir. Belirtiler ortadan kalksa bile tedavinin tam olarak uygulanması gerekmektedir.

Alerjiye Bağlı Konjonktivit Tedavisi: Alerjik nedenler özellikle ilkbahar aylarında gözde konjonktivite neden olabilmektedir. Alerjinize bağlı konjonktivit, alerjiyi tedavi ettikten ve alerji ortaya çıkaran durumdan kaçındıktan sonra düzelmektedir. Alerjide tedaviyi sağlayan antihistaminik etkili ilaçlar hastadaki konjonktivit belirtilerini azaltarak hastanın rahatlamasını sağlamaktadır.

Bu tedavilerin tamamı göz hastalıkları doktorları tarafından verilmektedir.

Konjonktivitin Belirtileri Nasıl Hafifletilir?

Konjonktivit ortaya çıkardığı belirtiler nedeniyle hastalara rahatsızlık vermektedir. Bu nedenle konjonktivit olan hastalar hastalığın beraberinde getirdiği belirtileri azaltmak istemektedirler. İşte konjonktivitin ortaya çıkardığı belirtileri hafifleten uygulamalar;

Gözleri temiz tutmak bu uygulamaların başında gelmektedir. Pamuklu bir çubuk veya kağıt havlu kullanarak gözdeki akıntıları günde birkaç kez temizlemek ve sonrasında gözü sabunlu ve ılık suyla yıkamak kişiyi oldukça rahatlatacaktır.

Gözdeki bu enfeksiyon geçene kadar yastık kılıfları her gün yıkanmalı veya değiştirilmelidir. Çamaşırları yıkarken sıcak su ve deterjan kullanımına dikkat edilmelidir.

Gözlere dokunmak ve ovmak hastayı rahatlatmayacağı gibi hastalığı daha ileri boyutlara da taşıyabilmektedir. Hastalık süresince kadınlara göz çevresine makyaj uygulanmaması tavsiye edilmektedir. Eğer makyaj uygulanmış ise de temizliğinin yapılmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca lens kullanan kişilerde hastalık bitene kadar kullanılmaması önerisinde bulunulmaktadır.

SARIYER POSTA GAZETESİ