Düzgün dişler ve güzel bir gülümseme, bireylerin özgüveni ve kendisini doğru ifade edebilmesi için en etkili yol. Genel sağlığınızdan nasıl göründüğünüze kadar yaşam kalitenizde önemli bir yere sahip olan diş sağlığı için alternatif tedaviler her yaştan hasta için kullanılabiliyor.

Birçok kişi, dişindeki çarpıklık ya da aralık nedeniyle kendini kötü hissediyor ve sırf bu yüzden gülümserken dişlerini kapatıyor. Bu durumdan muzdarip olanlar, diş teli takmak istemediği için bir türlü tedaviye başlayamıyor. Günümüzde uygulanan alternatif tedavilerle çocukluktan yetişkinliğe her yaştan hastanın tedavi edilebileceğini söyleyen Sarıyer Ortodonti Kliniğinden Dr. Aydan Coşkun Ateş, estetik kaygılarla diş teli taktırmaktan kaçınan yetişkin hastaların da, kimsenin fark edemediği ‘Şeffaf Plak ve Lingual’ tedavi yöntemleriyle güzel dişlere sahip olabileceklerini söyledi. Dr. Ateş, “Kişilerin çeşitli nedenlerle çocukluk çağında ortodontik tedavisi (diş teli) yapılamadıysa bile, artık yetişkin dönemde de saymış olduğumuz yöntemler sayesinde estetik kaygı taşıyan hastalarımıza telleriyle birlikte kimsenin fark edemediği bir gülüş armağan edebiliyoruz” diye konuştu.
HİÇBİR ZAMAN GEÇ DEĞİL!

Her yaştan bireyin ortodonti tedavisi görerek düzgün, sağlıklı dişlere kavuşabileceğini belirten Dr. Aydan Coşkun Ateş, “Erişkin yaşlarda ortodonti tedavisinin olmayacağına yönelik bir inanç var. Ancak bu kesinlikle doğru değildir. Elbette her hastayı erken yaşlarda tedavi etmeyi isteriz. Ama bu demek değil ki, erişkin ya da yaşlı bir insan tedavi olamaz. Yeter ki hastanın periodontal yani dişeti ve kemik sağlığı iyi olsun. Çocukluk ya da gençlik döneminde ortodontik tedavi görmemiş hastalar, erişkin yaşlarda da rahatlıkla bu tedaviyi görebilirler” dedi.
ŞEFFAF PLAK YÖNTEMİYLE ESTETİK VE HIZLI SONUÇ

Yeni yöntemlerle, istenen sonucu kısa sürede almanın mümkün olduğunu dile getiren Dr. Aydan Coşkun Ateş, şöyle devam etti: “Diş tellerinden kaynaklı estetik kaygıların, yetişkinleri bu tedaviden uzak tuttuğu bilinen bir gerçek. Bu sorunun tel ve braket kullanmadan Şeffaf Plak yöntemi ile ortadan kaldırılabilmesi mümkün. Diş hastalıkları tedavisinde uygulanan yeni teknoloji Şeffaf Plak ile, tel ve braket kullanılmadan ağızda gözükmeyen, ergonomik şeffaf plakalar ile düzgün ve sağlıklı bir ortodontik tedavi yapılabiliyor. Şeffaf plak yöntemi, çapraşık dişleri düzeltme amacı ile dişlere takılan, hareketli yani çıkarılabilir, ağızda belirgin olarak görünmeyen bir seri şeffaf düzeltici plakla, braket ve teller kullanılmadan dişlerin düzeltilebilmesini sağlayan bir sistemdir. Şeffaf düzelticiler, üç boyutlu özel bilgisayarlı sistemler yardımıyla hastanın diş yapısına birebir uygun olarak modellenir, her bir düzeltici plak hasta tarafından yaklaşık 2 hafta boyunca kullanılır ve 2 hafta sonra yeni bir aktif plak takılır. Bu yeni düzeltici ile eskisi arasında, dişleri daha düzgün hale getiren küçük farklılıklar bulunur. Bu süreç adım adım ilerler. Belirli aralıklarla tedavi süresi, dişlerdeki çapraşıklık oranına göre 6-15 ay arasında değişir. Bu dönemde yaklaşık 12-30 adet şeffaf düzeltici plak kullanılır.”
ARTIK TÜRKİYE'DE ÜRETİLİYOR! 

Şeffaf plakların artık Türkiye’de üretildiğinin altını çizen Dr. Ateş, “Eskiden yurt dışından gelen ürünlerde sistemin ağır işlemesinden kaynaklı sorunlarla karşılaşıyorduk. Tabii ki maliyet artarken aradaki gönderi zamanı da tedavi süresine ekleniyordu. Artık Türkiye’de üretildiği için çok daha kolay, uygun maliyetle ve hızlı bir şekilde aynı tedaiyi hastalarımıza uygulayabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
LİNGUAL ORTODONTİK TEDAVİ YÖNTEMİNİN FARKI (GÖRÜNMEYEN ORTODONTİ-İÇERİDEN DİŞ TELİ)

Hastalar düzgün dişler ve mükemmel bir gülüşe sahip olabilmek için ortodontistlere başvuruyor. Ancak çoğu zaman bu sonuca ulaşmalarını sağlayacak olan ortodontik aygıtları, estetik kaygılarından dolayı taktırmak istemiyor. Artık günümüzde estetik kaygısı olan hastalar da, dişlerin arka yüzeylerine yerleştirilen görünmez diş telleri olarak bilinen lingual ortodontik tedavi ile özgürce gülümseyebiliyor.
KİŞİYE ÖZEL LİNGUAL BRAKETLER

Dış yüzeye takılan braketler, dişlerin ön yüzeyleri genellikle birbirine benzer yapıda oldukları için standart olarak üretilebiliyor ve diş yüzeyine uygulanabiliyor. Fakat dişlerin iç yüzeyleri, dış yüzeylerine göre anatomik olarak çok daha fazla çeşitlilik gösterdiğinden ve braketler iç yüzeylere yapıştırıldığında dil yaralanmaları ve konuşma problemleri olabiliyor. Ancak kişiye özel braket üretimi ile bu problemler en aza indirgeniyor ve ideal tedavi sonuçlarına ulaşılabiliyor.
KİŞİYE ÖZEL HAZIRLANAN BU TELLER NASIL UYGULANIR?

Hastaların merak ettiği bu soruya açıklık getiren Dr. Aydan Coşkun Ateş, “Öncelikle 3 boyutlu tarama ile elde edilen ölçüler, yurtdışındaki merkeze yönlendiriliyor. Bu sistemde hasta ile birlikte hastanın beklentilerini göz önünde bulundurarak bir tedavi planı oluşturuyoruz. Öngörülen tedavi planına göre hazırlanan tedavi sonu modeller internet üzerinden ortodontist ve hasta tarafından onaylanıyor. Daha sonra hastaya özel teller ve braketler; Almanya ya da Fransa’da bulunan laboratuarlar tarafından teknolojinin son ürünü olan CAD/CAM teknolojisi ile üretiliyor. Bu sistem, tüm dişlerin sürmüş olduğu her hastada yaş fark etmeksizin kullanılabilir” dedi.

Mesarburnu Cad. Baştımar2 Apt. No: 77/1 Sarıyer
0212 271 71 77
0544 271 71 77
www.sariyerortodonti.com