Obezite cerrahisinden korkan ve ameliyatsız zayıflamak isteyen kişilerin son dönemlerde en çok tercih ettiği yöntemlerden biri olan mide botoksunu Hastane Derindere’nin Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tahir Mutlu ile konuştuk.

Çağımızın en büyük problemlerinin başında obezite hastalığı geliyor. 2015 yılından itibaren sağlık sektöründe hizmet veren Hastane Derindere’nin başarılı Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tahir Mutlu ile fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin başvurduğu mide botoksunu konuştuk.

Mide botoksu nedir?

Botoks, "Clostridiumbotulinum" isimli bakteriden elde edilen tıbbi bir proteindir. Bu protein, uygulandığı bölgenin sinirlerindeki elektriksel akımı durdurur ve 4-6 ay süreyle kasların kasılmasını önler. Dermokozmetik uygulamaların vazgeçilmez ürünlerinden biri olan botoks, ayrıca migren, baş ağrılarının tedavisinin yanı sıra anal fissür gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılır. Son yıllarda da obeziteyle mücadelede ameliyatsız yöntemlerden biri olarak tercih edilmeye başlanmıştır.

Mide botoksu nasıl uygulanır?

15 dakikada endoskopi işlemiyle yapılır. Mide ve onikiparmak bağırsağı incelenerek botoks işlemine uygun olup olmadığınız değerlendirilir. İşlemin uygulanmasına engel bir durumunuz yoksa gerekli bölgelere enjekte edilerek işlem tamamlanır. Botoks mideye enjekte edildiğinde mide kaslarını çalıştıran sinirlerin geçici olarak fonksiyonları durur, mide kasları kasılma yeteneğini yitirir ve mide boşalması gecikir. Normalde mide karbonhidratları 3-4 saatte bağırsağa aktarırken, bu işlemde süre 12 saati bulabilir. Midedeki tokluk hissi daha uzun sürer. Gıda tüketme isteği ve iştah merkezini uyaran hormonun salınımı durur. Botoksun etkisi yaklaşık 4-6 ay devam eder.

Bu yöntemden kimler yararlanabilir?

Mide botoksu vücut kitle indeksi 28-34 arasında, ideal kilosuna diyet ya da egzersiz yaparak ulaşamayan ve obezite cerrahisi olması gereken ancak ameliyat korkusu olan hastalar için başarılı sonuçlar alınabilecek bir uygulamadır.