1Sarıyer Toplum Sağlığı Merkezi tarafından, kamu çalışanları ve yöneticilerine yönelik ‘Tütün Kullanımının Sonuçları’ konulu eğitim toplantısında, tütün mamullerini kullananlarda meydan gelen sağlık sorunları, sigara bağımlılığının nedenleri ve bağımlılıktan kurtulmanın yolları anlatıldı.

Sarıyer Kaymakamlığı toplantı salonunda bu sabah başlayan eğitim toplantısının ilk bölümünde öncelikle Milli Eğitim mensupları bilgilendirildi. Uzm. Dr. Elif Tektemir tarafından ‘Sigara ve İnsan Sağlığı’ konusunda yapılan bilgilendirmeyi İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri İlhan Tekçe ile Mehmet Akgündoğdu ve okul müdür ve müdür yardımcıları izledi.

4UZM. DR. ELİF TEKTEMİR: “BEDENSEL ÇALIŞANLAR DAHA FAZLA SİGARA İÇİYOR”

Sigara ya da başka maddelere olan bağımlılığı “kişinin madde alımı üzerindeki kontrolünü kaybetmesi” olarak tanımlayan Uzm. Dr. Elif Tektemir, sigara bağımlılığının nedenlerini ifade ederken, “Bedensel çalışmayı gerektiren işlerde çalışanlar arasında, zihinsel çalışmayı gerektiren çalışanlara göre, erkeklerde, ailede veya yakın arkadaşları arasında sigara içen bulunanlarda, kentsel bölgede yaşayanlarda, yüksek gelir düzeyine sahip olanlarda, ağır çalışma koşullarına sahip olanlarda ve örseleyici yaşantı öyküsü olanlarda da sigara içme oranı daha yüksek bulunmuştur” dedi.

7SİGARANIN İÇİNDE ZEHİR DOLU

Sigara kullananların zaman içinde birçok öldürücü hastalığa yakalandığını, yaşam kalitesinin düştüğünü ve kanserin birçok çeşidine yakalanarak yaşamını kaybettiğini söyleyen Uzm. Dr. Elif Tektemir, sigara içinde çakmak gazında kullanılan butane, asfalt malzemesi katran, temizlik malzemesi amonyak, roket benzini methanol, ölü vücutları dezenfekte etmede kullanılan formald3hvde, akülerde kullanılan cadmium, radyolojide kullanılan radon, böcek ilacı üretiminde kullanılan nicotine, oje çıkarıcı aceton, fare zehiri arsenic ve eskiden insanları toplu olarak öldürmek için kullanılan hydrogen cyanide bulunduğunu belirtti.

14“GÜNDE BİR SİGARA İÇEN BAĞIMLIDIR”

Dr. Tekdemir sigaranın insan sağlığı üzerindeki öldürücü etkisini anlatırken de, “Sigara dünyada ve ülkemizde önemli halk sağlığı sorunudur. Yüksek oranda nikotin içeren bir tüketim aracı olarak eroin ve kokain kadar şiddetli bağımlılık yapma potansiyeline sahiptir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bağımlılığı ‘düzenli olarak günde bir sigara içme’ olarak tanımlarken, sigarayı da ‘dünyanın en hızlı yayılan ve en uzun süren salgını’ olarak gördüğünü ifade etmiştir” şeklinde konuştu.

2“TÜRKİYE’DE YILDA 100 BİN KİŞİ SİGARAYA BAĞLI HASTALIKLARDAN ÖLÜYOR”

Dr. Elif Tektemir dünyada 1,1 milyar kişinin sigara içtiğini ve yılda 4,9 kişinin de sigara kullanımına bağlı olarak yaşamını kaybettiğini ifade ederken, günde 12 bin ölümün gerçekleşmesi sonucu, 2025 yılına kadar 10 milyon insanın sigara nedeniyle yaşamını kaybedeceğinin tahmin edildiğini belirtti. Dr. Tekdemir, “Türkiye’de ise 17 milyon kişi sigara içmektedir. Bu nedenle günde 200-250, yılda da 70-100 bin insan ölmektedir” dedi.

5Uzm. Dr. Elif Tektemir’in ardından Dr. Devrim Temiz ‘Pasif İçicilik’, Sağlık Memuru Atalay Kaya da ‘Türün Kullanımı Hakkında Mevzuat’ konularından bilgilendirmede bulundu. Ayrıca toplantıya katılanlar arasında sigara kullanımı ile ilgili bir de anket yapıldı.

Eğitim toplantısının sonraki bölümlerinde ise Kaymakamlığa bağlı daire müdür ve müdür yardımcıları ile diğer kamu personeline tütün kullanımının zararlı sonuçları anlatılacak. (Tuncay DAĞLI)