Çocuklar, yeni bir ortama girdiklerinde ya da yeni birileriyle tanıştıklarında çekimser davranabiliyor. Bu durum sanılanın aksine normal bir davranış. Çocuk Gelişim Uzmanı Selin Şit konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Yeni bir ortama giren çocuk, ilk etapta etrafını izler ve kendini güvende hissettiği zaman iletişim kurmaya başlar. Ancak bazen çocuklar arkadaş ortamlarına girdiğinde kendilerini ifade edemez ve kalabalık ortamlara giremeyebilir.

Bulgular sosyal fobiyi düşündürebilir

Çocuk Gelişim Uzmanı Selin Şit, "Bir çocuğun sadece ailesi ile iletişim kuruyor olması, aile dışında birisi soru sorduğunda cevap vermemesi gibi bulgular sosyal fobiyi düşündürebilir. Sosyal fobi, çocuğun ortamda utanacağını düşündüğü için konuşmaması ile kendini gösteren bir problemdir" ifadelerini kullandı.

İçine kapanıklığın sebepleri

"Ailede şiddetin ve baskının olması çocuğun içe kapanık olmasına sebep olabilir" diyen Şit, "Evdeki baskıdan dolayı çocuk ezilir ve düşüncelerini dile getiremeyen bir çocuk haline gelebilir. Çocuk, anne ile arasında yeteri kadar duygusal bağ kuramazsa bu, çocuğun içe kapanık olmasına ya da aşırı hırçın olmasına sebep olabilir. Çocuğun fikirlerine değer verilmez, her durumda aşağılanır, sürekli ‘hayır’ sözüne maruz kalır ve engellenirse çocuk, kendisini ifade etmekten çekinir ve ileride kendi sınırlarını çizemeyen ve başkalarına bağımlı yaşayan, korkak, çekingen, içe kapanık ve hatta ileri safhalarda sosyal fobi yaşayan bir çocuk olabilir" şeklinde konuştu.

Anne ve babalara öneriler

Ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Şit, "Çocuğun kendisini ifade etmesini sağlayarak, ona ve onun fikirlerine değer verdiğinizi gösterin. Ayrıca çocuğunuza nasıl iletişim kurulabileceğine dair model olunması gerekiyor. Yabancılarla nasıl diyaloğa geçmesi gerektiğini ona gösterin. İletişim kurması için onu asla zorlamayın. Motive ederek onu alıştırmaya çalışın. Hep eksikliklerini görmeyin,  artı yönlerini de görüp onu takdir edin" dedi.

SARIYER POSTA GAZETESİ