Kar yağışı, buzlanma ya da sadece denge kaybı ile yaşanan düşme, vücutta beklenmedik ağrılara neden olabiliyor. Düşmeyi önemsemeyen kişilere ortaya çıkan belirtiler hakkında dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Acil Tıp Uzmanı Dr. Hasan Aldinç, özellikle küçük yaştaki çocuklar ve yaşlılarda düşme sonrası oluşabilecek semptomlara dikkat etmenin önem taşıdığını anlattı.

Düşme, kafa travmasına hatta beyin kanamasına bile yol açabilen bir durum. Bu noktada düşme sonrası düşen kişiyi takip etmek oldukça önem taşır. Kırıklara ya da beyin hasarlarına yol açabilen düşmede kişinin kendini koruması için düşme anında bacaklarını ve kollarını düz tutması gerekir. Travmaya maruz kalan kemiklerde ağrı, hassasiyet ve hareket zorluğu oluşabilir.

Acil Tıp Uzmanı Dr. Hasan Aldinç, düşme sonrası yapılması gereken tetkikleri, ortaya çıkabilecek belirtileri ve sonuçlarını anlattı:

“Düşmeler, hastanelere sıkça başvurma sebeplerinden biridir. Yaşına göre düşen hastaların karşılaşabileceği patolojiler farklıdır. Küçük çocuklar vücutlarının tamamının yere teması nedeniyle daha ciddi yaralanmalara maruz kalmaktadırlar. Erişkinler ve özellikle kan sulandırıcı alan yaşlılar düşmelerde ciddi risk altındadırlar. Yaşlılar; beyin kanamaları, kalça kırıkları ciddi oranda mortalite ve morbiditeye neden olan durumlardır.

Düşen kişilerde, eklemlerde ağrı, şekil bozukluğu, aşırı derecede şişlik, üzerine basamama, kafa travması, bulantı, nöbet geçirme, elde ya da ayakta uyuşukluk var ise mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmesi gerekir. Çocuk hastalarda ise kafa kemiklerinin ince olmasından dolayı ve vücut kemiklerinin koruyucu olmamasından dolayı ciddi organ hasarları ve beyin kanamaları oluşabilmektedir.”

SARIYER POSTA GAZETESİ