Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer, demir eksikliği tanı tedavi ile ilgili açıklama yaptı. Soyer, demir eksikliğinin görüldüğü kişilerde toprak veya buz yeme isteğinin görülebileceğini açıkladı.

Dünya nüfusunun 4’te 1’inde demir eksikliği bulunduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer, “Çocuklar, gebeler, doğurganlık çağındaki kadınlar ve yaşlılar demir eksikliği açısından risk taşımaktadırlar. Demir eksikliği olanlarda halsizlik, çabuk yorulma, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, kulak çınlaması, saç dökülmesi görülebilmektedir” dedi.

Dikkat çeken açıklama!

Soyer, “Demir eksikliği olan bireylerde halsizlik, çabuk yorulma, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, kulak çınlaması, saç dökülmesi görülebilmektedir. Bazı hastalarda pika yani besinsel olmayan maddelere (toprak, buz vs) karşı yeme isteği görülebilir” diye konuştu.

"Tedavi edilmesi şarttır"

Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer, “Demir eksikliği anemisi saptanan hastada boşalmış olan depo demirinin takviyesi sağlanmalıdır. Ağızdan demir tedavisini tolere edemeyen veya ağır demir eksikliği olan hastalarda ya da demir emilimine engel olan sindirim sistemi hastalığı varlığında damardan demir tedavisi planlanmalıdır. Demir eksikliğine neden olan hastalığın araştırılıp bulunması ve tedavi edilmesi şarttır” dedi.

SARIYER POSTA