Sarıyer’de son 5 yıl içinde yüzde 40 oranında artan, bonzai kullanımının önüne geçmek için tüm kamu kuruluşları gençleri bu illetten kurtarmak için seferber oldu.

Ülke genelinde her geçen gün kullanımı daha da artan Bonzai, gençlerin hayatlarını karartmaya devam ediyor. Uyuşturucu bağımlılarını kurtarıp hayata döndürmek için de Sarıyer’de ki tüm kamu, kurum ve kuruluşlar da topyekün mücadeleye devam ediyor.

Sarıyer’de de son 5 yıla baktığımızda, yüzde 40 oranında kullanımında artış gözlenen sentetik uyuşturucu bonzai’yi gençlerden uzak tutabilmek için büyük çaba harcanıyor. Bu konuda başta Sarıyer Kaymakamlığı olmak üzere, Sarıyer İlçe Emniyet Müdürlüğü, Sarıyer Belediyesi ve STK’lar uyuşturucu kullanımının önüne geçmek, kullanan gençleri de kurtarmak için büyük bir dayanışma içinde.
GENÇLER KURTARILMAYA ÇALIŞILIYOR

Kamu kurum ve STK’ların el birliğiyle çalışarak, ürettikleri sosyal sorumluluk projeleriyle gençleri bonzaiden uzak tutmak için var gücüyle mücadele ediyor. Kullanımı ortaokul seviyelerine inan sentetik uyuşturucu bonzai için birçok kamu spotu videolar, afişler ve düzenlenen eğitim panelleriyle gençleri ölüme sürükleyen bağılıktan kurtarılmaya çalışılıyor.
BONZAİ’DEN UZAK DURUN !

Bonzainin tanımını yapabilmek çok da münkün değil, çünkü piyasada Bonzai diye bilinen uyarıcı madde aslında büyümeyen bir ağaç çeşididir. Ancak ülkemizde merdiven altı diye tabir edilen yerlerde üretimi yapılan sentetik bir maddedir. Yavşan otunun tarım ilaçlarına yatırılarak ayrıca içerisine bildiğimiz aseton, çakmak gazı, fare zehiri, soğutucu vb. maddeler katılarak ve bağımlılık yaratması için ilave madde olarak eroin katılıp piyasaya servis edilen bir madde çeşididir. Son yıllarda kalp krizi nedeni ile genç yaşta ölenlerin artmasına sebep olan Bonzai içildiğinde kullanıcıda 15-30 saniye arasında başlayan etkileri; kontrolü kaybetme, aşırı boğaz ve dudak kuruluğu, halsizlik, zihinsel sarsıntı ve dengesizlik, aşırı korku, tedirginlik hissi yaratmakta olup, dakikalar geçtikçe vücutta ve yüzde kan çekilme, halisülasyon ve en önemlisi ölüm tribi diye tabir edilen etkileri vardır.