Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, "Yaklaşan Kurban Bayramı'nda kurban keserken omurga sağlığımız için de duruşumuza dikkat etmemiz gerekir. Ayrıca el yaralanmalarına karşı da dikkatli olunmalı" uyarısında bulundu.

"Omurganın üzerine yüklenirken dizlerimizi kırarak ve yerden dizlerin üzerinde, bel düz olarak kalkılmaya çalışılmalıdır" diyen İnanır, "Uygunsuz bir şekilde, uygunsuz açılarda yüklenmeler , omurga, kaslar, bağlar ve diz üzerinde daha fazla ve ani baskı oluşturur" dedi.

Kurban Bayramı'nda omurga sağlığını korumak için öneriler:

"Ağır kaldırmak ve uzun süre aynı pozisyonda çalışmak bel ve boyun sağlığını olumsuz etkiliyor. Kurban Bayramı'nda ağır kaldırma ve uzun süre aynı pozisyonda durarak çalışmaktan dolayı bel ve boyun fıtıklarının ortaya çıkabilir. Uzun süre aynı pozisyonda durmaktan dolayı boyun kaslarının kasılması ve boyun tutulmaları sık sık görmektedir. Kurban ile ilgili işlemleri yaparken de aynı pozisyonda uzun süre durmaktan dolayı hem eski problemlerin kronik hale gelmesine hem de yeni problemlerin ortaya çıkmasına neden olunmaktadır. Aynı pozisyonda  çalışmak altta yatan bir disk problemini  semptomatik hale getirebiliyor. O nedenle saatlerce aynı pozisyonda çalışılmamalı, mola verilmeli ve arada pozisyon değiştirilmeli. Yük kaldırma işlemi dizler üzerinde ve yere dik biçimde yapılmalı. Yük kaldırma esnasında tek başına değil yükü paylaşarak kaldırma esası önemlidir."

SARIYER POSTA GAZETESİ