Journal of Neuroscience dergisinde yayınlanan bir makalede bilim insanları, yağlı ve kalori oranı yüksek gıda kullanımının Alzheimer hastalığının gelişimini hızlandırdığını açıkladı.

ABD’de ki Güney Kaliforniya Üniversitesi uzmanlarından Alexandra Moser ve Christian Pike, "Apolipoprotein E (APOE4) mutasyonu, Alzheimer hastalığının gelişiminde en önemli risk faktörüdür, ancak APOE4'ün tüm taşıyıcıları bu hastalığa yakalanmaz. Bu durum, hastalığın gelişiminin diğer faktörlerden de etkilendiğini gösteriyor. Batı diyetten kaynaklanan obezitenin, taşıyıcılarda Alzheimer hastalığının gelişimini tetiklediğini tespit ettik" diye yazdı.

FAZLA KİLOLAR ALZHEİMER HASTALIĞININ GELİŞMESİNE NEDEN OLUYOR

Moser ve Pike, proteindeki bu yanlışlığın beyin hücrelerini protein ‘çöpünün' birikimine karşı nasıl daha savunmasız hale getirdiğini araştırmaya başladı ve bu sorunun yanıtını bulmak için farelerle deney yaptı. Farelerin yarısında APOE genleri olduğu gibi bırakıldı, diğer yarısına ise insandaki APOE4 kullanıldı.

Deneyin sonuçları, APOE4 taşıyıcılarında fazla kiloların Alzheimer hastalığının gelişmesine neden olduğunu, yüksek kalori oranlı yiyeceklerle beslenen ve obezite sorunu olan farelerin beyinlerinde, normal APOE genli gruba göre bozuk moleküllerin daha hızlı bir şekilde biriktiğini gösterdi. Biyologlar, sürecin neden bu şekilde geliştiğini henüz bilmediklerini, ancak APOE4 taşıyıcılarının yağlı gıdaların etkisine daha duyarlı olmalarının, bu genin obezite gelişimiyle ve diğer metabolizma sorunları ile ilgili enfeksiyonları güçlendirmesine bağlı olabileceğini düşündüklerini açıkladı.

KAYNAK: 'BATI DİYETİ' ALZHEİMERI TETİKLİYOR