CCSarıyer Toplum Sağlığı Merkezi’ne bağlı olarak görev yapan aile hekimleri, özellikle Hac’tan dönenlerde görülen ve bu dönemde artış kaydeden solunum yolu enfeksiyonuna yol açan Corona Virüs’ü konusunda bilgilendirildi.

Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) tarafından Acıbadem Maslak Hastanesi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına 100’den fazla aile hekimi katıldı. Sunuculuğunu TSM Eğitim Şube Sorumlusu Hemşire Kezban Gümüş’ün yaptığı toplantının açış konuşmasını yapan TSM Sorumlu Hekimi Ali Köprülü, Corona Virsünün neden olduğu hastalığın belli bir tedavisi olmadığını belirtip, “Şu ana kadar görülen vakaların DDyarısı Suudi Arabistan’da görülmüştür. Bir buçuk ay sonra Hac’tan dönenlerde bu hastalıkla yoğun şekilde karşılaşacaksınız. Bu nedenle böyle hasta kitleleriyle karşılaştığımızda neler yapabileceğimizin bilinmesini istedik” dedi.

Daha sonra Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Sezin Kocagöz, Corona virüsü ile ilgili bir konferans verdi.

Bu arada Dr. Hilal Hügül Dikicioğlu daha çok Akdeniz Bölgesi’nde yaşayan kişilerde ortaya çıkan Thalessemi (Akdeniz Anemisi) ile ilgili bilgilendirmede bulunup, evlenmek isteyen çiftlerden özellikle erkeklerden bu konuda sağlık raporu istendiğini belirtti.

AAToplum Sağlığı Merkezi’ndeki çalçışmaların daha kolay yürümesi ve aile hekimleriyle iletişim konusunda sıkıntı taşanmamsı içi,n yapılan bilgilendirmenin ardından İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Taşdemir tarafından Prof. Dr. Ayşe Sezin Kocagöz, Acıbadem Hastnaesi Başhekimi Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, Uzm. Dr. Murat Toktaşoğlu, Uzm. Dr. Aşkın Keskin Kaplan ile Acıbadem İletişim Sorumlusu Yasemim Kartal’a birer teşekkür plaketi verdi.

Corona Virüs Nedir?

Corona virüs insanlarda ve hayvanlarda solunum yollarını enfekte eden bir grup virüstür. 1965 yılında keşfedilmiştir. Bazı korona virüsleri sindirim sistemini  de etkiler. Virüsün birçok farklı türü vardır.

OOİnsanlarda korona virüsü soğuk algınlığının yüzde 10 ila yüzde 30’ nu oluşturur. Tüm yaş gruplarını etkiler, kış ve erken bahar ayları en yaygın görüldüğü zamandır. Küçük çocuklar ve yaşlı insanlarda, alt solunum yollarını da etkileyebilir. Birçok kişi ilk defa bu virüsle karşılaştıktan sonra dört ay içinde ikinci kez tekrar hastalanabilir. Bilim adamları korona virüsü ile vücudun savaşması için oluşturulan antikorların sadece dört ay boyunca bir kişiyi koruduğuna inanıyorlar. Bununla birlikte, bir türden insan korona virüsüne karşı oluşan antikorların pek çok farklı türü olan korona virüslere karşı koruma sağlamadığını söylüyorlar.

MMVirüsün kuluçka dönemi - semptomlar ortaya çıkmadan önce - genellikle iki ila dört gün olup, insan korona virüsü enfeksiyonu genellikle hafiftir.
2002 yılında ki Şiddetli Akut Solunum Yetmezliği Sendromu (SARS) salgınının korona virüsünün yeni bir türünün neden olduğuna inanılıyor.

Belirtileri nelerdir?

İnsan Korona virüsleri genellikle kısa süreli hafif veya orta şiddetli üst solunum yolu hastalıklarına sebep olur.

Belirtiler burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş olabilir. Bu virüsler bazen pnömoni gibi alt solunum yolu hastalıklarına neden olabilir. Bu kardiyopulmoner hastalığı veya bağışıklık sistemleri zayıf olan veya yaşlı olan kişilerde daha sık görülür.

Nasıl korunulur?

Korona virüs enfeksiyonuna karşı korumak için mevcut hiçbir aşı bulunmamaktadır. Sizin tarafınızdan-enfeksiyon riskini azaltmak mümkün olabilir.

Su ve sabun ile sık sık ellerinizi yıkamak, kirli ellerle gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmamak, hasta olan kişilerle yakın temastan kaçınmak. Kalabalık ortamlardan uzak durmak korunmada önemli olabilir.