Yaklaşık 7 ay önce Zekeriyaköy Jandarma Karakol Komutanlığına atanan Jandarma Kıdemli Başçavuş Mehmet Şerif Bekiroğlu, suçla mücadele kapsamında önemli faaliyetlere imza atıyor. Çalışkanlığıyla halkın büyük sevgisini kazanan Bekiroğlu, gazetemize açıklamalarda bulundu. Zekeriyaköy Jandarma Komutanı Bekiroğlu, “Buraya geldiğimizde denizden çıkmış balık gibiydik. Kimseyi ve bölgeyi tanımıyorduk. Zekeriyaköy oldukça hassas ve yoğun bir yer. İnsan ve trafik sirkülasyonunun olduğu, sahil eğlence mekanlarının bulunduğu, halk plajlarının olduğu bir nokta. Görevimizin öneminin bilincinde olarak bölgeye yeni bir vizyon ve misyon kazandırmak için çalışmalarımıza başladık” dedi.

“Güven ve destek bize güç verdi”

Mehmet Şerif Bekiroğlu, ilk iş olarak karakolun çevre düzenini değiştirdiklerini belirterek; “Karakol girişine yeni bir çehre kazandırdık. Bina içerisinde, lojmanlarımızda, garajlarımızda, karakol binamızda, istirahat alanlarında köklü bir değişim başlattık. Bu anlamda İlçe Jandarma Komutanımız, Yaka Komutanımız ve İl Jandarma Komutanımızın bizlere güven ve destekleri oldu. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve ekibi de maddi manevi hiçbir desteğini bizlerden esirgemedi. Bu da bizlere büyük güç verdi” diye konuştu.

“Bölgenin suç profilini ortaya çıkardık”

Sorumluluk sahalarında gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgiler veren Zekeriyaköy Jandarma Komutanı Bekiroğlu, “55 kilometrekarelik bir alan ve 18 kilometrelik Karadeniz sahil şeridinden sorumluyuz. Göreve geldiğimizde bölgenin suç profilini ortaya çıkardık. Analizler doğrultusunda ne yapmamız gerektiğini belirleyerek yol haritası hazırladık. Hırsızlık olaylarının, özellikle Kuzey Marmara Otoyolu Uskumruköy gişelerinin açılmasının ardından ikiye katlandığını tespit ettik. Buna önlem olarak da Kuzey Marmara Otoyolu Kilyos noktasında bir kontrol alanı oluşturduk. Sahada; resmi, sivil ve motorize ekiplerimizle hizmet vererek halk nezdinde farkındalık yarattık. Günün her saatinde kimlik sorgulamaları, umuma açık yer kontrolleri ve yol aramalarına ağırlık verdik” ifadelerini kullandı.

“Halkla ilişkilere önem veriyoruz”

“7 ayda gibi bir sürece yaptığımız faaliyetlerin meyvelerini almaya başladık” diyen Bekiroğlu, çeşitli suçlardan aranan 170 kişiyi adli birimlere teslim ettiklerini söyledi. Kıdemli Başçavuş Mehmet Şerif Bekiroğlu, şöyle devam etti: “Suçla mücadele kapsamında özellikle Kilyos ve sahil kesiminde kumar oynanan mekanlara baskınlar düzenledik. Yakaladığımız kişileri idari ve adli para cezaları uyguladık. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında sivil kontrollere başladık. Gümüşdere’de seraların içinde kenevir ekimi yapıldığını belirledik. Şahısların tutuklanmasına vesile olduk. Bilgilendirme faaliyetlerimiz kapsamında sorumluluk sahamızda bulunan okullarda uyuşturucuyla ilgili olarak öğrenci ve velilerimizle buluştuk. Yeşilay ile birlikte işbirliği yaparak hazırladığımız broşürleri vatandaşlarımıza ulaştırdık. İlkokul öğrencilerimizi misafir ettik. Karakolumuza ziyaret eden minikler asker abileriyle sohbet etti. Huzur toplantıları gerçekleştirerek, halkın talep ve şikayetlerini bizzat kendilerinden öğrendik. Sorumluluk alanımdaki tüm mahallelerdeki kahvelerde cep telefonu numaram yazılıdır. 3 bin adet kartvizit bastırarak vatandaşlarımıza dağıttım. Söz konusu ihbar mekanizmasını hızlandırmak dilek ve sorunları birinci ağızdan alarak sonuçlandırmak amacıyla bu çalışmayı yaptık. Büyük bir mesafe kat ettik. Halkla ilişkilere önem vererek her yaştan insana hitap ettik.”

“Jandarma kadife giydirilmiş demir yumruk gibidir”

Bölgede yaşayan tüm kesimlerle güven odaklı bir iletişim sağladıklarını dile getiren Bekiroğlu, “Halkımız, asayiş noktasında bizlere her türlü desteği sergiliyor. Suç olacaktır. Ancak jandarma kadife giydirilmiş demir bir yumruk gibidir. İyi niyetli insanlar yumruğun üzerindeki kadifeyi görür. Kötü niyetli insanlar her zaman kadifenin altındaki demir yumrukla karşı karşıya kalacaklardır. Bu anlamda sorumluluk alanımızdaki site müdürleriyle de bir Whatsapp grubu kurduk. Bölgemizde meydana gelen olaylarda ve şüpheli durumlarda site müdürlerini haberdar etmek, onların da kendi güvenlik personelini ve site sakinlerini bilgilendirmesini ve tedbir almasını sağlamayı amaçladık. Aranan araç ve şahısların daha kolay yakalanması ve insanların zarar görmemesi hedefiyle çıktığımız yolda, anında bir veri akışı almaya başladık. Yakaladığımız hırsızlık çeteleri, çökerttiğimiz organize suç örgütleri oldu. Bunlar yerel ve ulusal basına yansıdı” dedi.

Pek çok nokta kameralarla denetleniyor

Zekeriyaköy Jandarma Komutanı Bekiroğlu, sorumluluk sahalarındaki pek çok noktayı kameralarla denetlediklerinin altını çizerek, şunları kaydetti: “Ekin Teknoloji, kendi üretmiş olduğu, sahada her türlü veriyi depolayan 360 dereceli kamera cihazını Jandarma Komutanlığımıza armağan etti. Türkiye’de bu sisteme sahip olan ilk ve tek jandarma komutanlığıyız. Demirciköy Muhtarı Nebahat İmamoğlu, plaka tanıma sistemini mahallesine getirdi. Şu anda Demirciköy’e kim giriyor kim çıkıyor 24 esasına göre izleyebiliyoruz. Bunun devamını İBB’den talep ettik. Tespit ettiğimiz kritik noktalara Kısırkaya’dan Uskumruköy’e kadar MOBESE sistemi kurulacak. Harekat izleme merkezlerimize düşen görüntüler, suçluların yakalanmasında büyük kolaylık sağlıyor.”

Boğulma olaylarına karşı azami gayret gösterilecek

Yaz mevsiminde yaşanan boğulma olaylarının önlenmesi noktasında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Mehmet Şerif Bekiroğlu, “İl Jandarma Komutanlığımız tarafından başlatılan ‘Akıntıya tutunma yaşama tutun’ projesi var. Biz bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Sahil bandında girilmesi kritik olan noktalarda vatandaşı bilgilendirici ikaz panolarını yerleştirdik. İBB sorumluluğundaki Kısırkaya’da kritik noktalarda gözlem yapan balıkadamlar konuşlandırılacağını öğrendik. Alınan tedbirler sonucu önceki yıllara göre boğulma olaylarında ciddi bir azalma olmuş. Tabii bu yaz döneminde tedbirlerimiz biraz daha artacak. Broşürlerin dağıtımını gerçekleştireceğiz, Halkımızı bilinçlendireceğiz. Bu dönem üzücü olayların yaşanmaması için azami gayret göstereceğiz. Atlı birliklerimiz var. Bu birliklerimizi yaz mevsiminde vatandaşımıza hizmet eder vaziyette göreceksiniz” şeklinde konuştu.

“Sarıyer’de çok güzel bir diyalog var”

Sarıyer’de tüm kamu kurumları arasında çok güzel bir diyalog olduğunu ifade eden Zekeriyaköy Jandarma Komutanı Bekiroğlu, “Bölgemizdeki muhtarlarla ve emniyet birimiyle omuz omuza vererek koordinasyon içinde çalışıyoruz. Zekeriyaköy’de bir polis merkezi açıldı. Asayiş anlamında bunun da meyvelerini kısa zamanda toplayacağımıza inanıyorum. Şimdiden kendileriyle 24 saat esasında göre diyalog halindeyiz. Bölgelerimizde meydana gelen olaylarda birbirimizi bilgilendiriyoruz” dedi.

Özel Haber: Levent PEHLİVANOĞLU