Geçtiğimiz aylarda kaldırılan İstanbul Sözleşmesi ile kadına uygulanan şiddete dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak isteyen 20 sanatçı, Zekeriyaköy'de düzenlenen 'Kadına Dair' isimli seramik-heykel sergisinde eserlerini sergiledi.

Sanatçı Gülşen Kıbrıslı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen sergide; Akile Saraçoğlu, Armağan Ulusoy, Ayşesu Sicimoğlu, Ece Kavran, Emel Kömür, Feride İlgüy, Gonca Çelik, Gülşen Kıbrıslı, Melahat Yağcı, Merve Saraçoğlu, Nalan Turgay, Nur Somuncuoğlu, Nurdan Betil, Nurseli Berk, Perin Kurar, Selma Yüce, Semiha Özbiçer, Sibel Sicimoğlu, Ülkü Mazlum, Yasemin Yemişci Kıbrıslı gibi sanatçıların eserleri yer alıyor. Yiyecek ve içecek ikramının yapıldığı sergiye sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.

"SERGİ BİZİM İÇİN ÇOK AYRI BİR ÖNEME SAHİP"

Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu'na sergi ile ilgili bilgiler veren Sibel Sicimoğlu, "Sanat insanı olarak yaklaşık 8 yıldır resim ve seramik üzerine eserler yapıyorum. Gülşen Kıbrıslı Seramik Atölyesi'nde çok keyifli işlere imza attık, önemli sergilere katıldık. Açık havada dostlarımızla, sanatseverlerle bir arada olmayı çok özledik. Bu sergi bizim için çok ayrı bir öneme sahip. Çünkü ülkemizde şanslı olmayan kimi kadınların maruz kaldığı şiddet, istismar, ve taciz gibi konulara dikkat çekiyoruz. Bunu da onarıcı ve yapıcı bir üslupla yapmayı hedefledik. 6284 sayılı yasanın içerisinde eğer bir eksiklik varsa yetkililer tarafından mağdur kadınların lehine ve tacizde bulunan kişilerin rehabilite etmesini öngörecek şekilde yeniden ele alınması için bir farkındalık oluşturmak istedik. Gerçek anlamda bazı aykırı maddeler varsa değişiklik yapılabileceğini düşünüyoruz. Sonuçta İstanbul'dan ülkenin herhangi bir bölgesinde var olan kültürü hakkında ileri geri konuşma hakkına sahip değiliz. Oradaki toplumsal normlara İstanbul Sözleşmesi'ndeki bazı maddeler aykırı gelebilir. Fakat sözleşmeyi tamamen kaldırmak yerine iyileştirme yapılabilir" dedi.

"20 SENEDİR SERAMİK İLE YAKINDAN İLGİLENİYORUM"

Ressam Gülşen Kıbrıslı, "Ressamlığın yanı sıra Yaklaşık 20 senedir seramik ile yakından ilgileniyorum. Gülşen Kıbrıslı Seramik Atölyesi olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bir dönem halk eğitim merkezinde resim öğretmenliği yaptım. Bir yandan çalışıyorum bir yandan da eğitimler veriyoruz. Fakat birçok öğrencimin kendilerine ait atölyesi, fırınları var. Dolayısıyla sanatta oldukça ilerledi. Bu da beni çok mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.

"HEDEFİMİZ SANAT YOLU İLE FARKINDALIK OLUŞTURMAK"

Kıbrıslı, şunları söyledi: "Uzun süredir evlere kapandığımız için pandemi herkesi olduğu gibi bizi de bunalttı. Bizler apartman dairesin oturanlara göre daha şanslıyız. Bunun yanı sıra ailelerimizden ve çevremizden saygı görüyoruz. Fakat maalesef birçok kadın bizim kadar şanslı değil. Ailesi ve eşinden şiddet gören, tacize ve tecavüze uğrayan milyonlarca kadın var. Ne yazık ki toplumun kanayan yarası olan bu durum sona ermiyor. Sergimizin amacı bu suçu işleyenleri cezalandırmak için intikam duygusunu beslemek değil. Bizim hedefimiz sanat yolu ile farkındalık oluşturmak."

SARIYER POSTA GAZETESİ