Ünlü Şair Yahya Kemal Beyatlı, vefatının 61. yılında Aşiyan Mezarlığı'ndaki kabri başında İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen tören ile anıldı.

Hayatı boyunca sadece dergi ve gazetelerde yazı hayatını sürdüren ve kitapları vefatından sonra yayımlanan Yahya Kemal Beyatlı, vefatının 61. yılında ülke genelinde olduğu gibi Sarıyer’de de anıldı. Anma programına; İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Tahmaz, ailesi ve öğrenciler katıldı.

“YAHYA KEMAL TÜRKÇEMİZİN SESİDİR”

Anma etkinliğinde konuşan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, “Yahya Kemal'i okumak demek, birkaç alanda aynı anda buluşmak anlamına gelir. Her şeyden önce güzel Türkçemizin sesidir, nefesidir, musikisidir, mimarisidir Yahya Kemal. Türkçeyi en güzel kullanan ve Türkçenin hukukunu, bir dilin önemini, mahiyetini, dilin kültür, medeniyet ve inanç tarihi açısından önemini ortaya koyan isimlerdendir. Yahya Kemal okumak demek, cihana yayılan Osmanlı kültür ve medeniyetini, mimarisini, musikisini, zaferini, ahlakını, adabını, edebi bir dil, üslup, bir muhasebe içinde okumak ve anlamak demektir. Gerçekten onun şiirlerinde, konferanslarında, anlatımında, bizim tarihi geçmişimizin hal muhasebesi ayrı bir yer tutar” ifadelerini kullandı.

YAHYA KEMAL KİMDİR?

2 Aralık 1884 yılında Üsküp’te dünyaya geldi. Türk şair, yazar, siyasetçi, diplomattır. Sağlığında Türk edebiyatının baş aktörleri arasında kabul edilmiş ancak hiç kitap yayımlamamış bir şairdir. Şiirleri Divan edebiyatı ile modern şiir arasında köprülük görevi üstlenmiştir. Türk edebiyat tarihi içinde Dört Aruzcular'dan biri olarak kabul edilir. 1 Kasım 1958 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti.

SARIYER POSTA