Tarihi ve doğası ile İstanbul'un en güzel ilçeleri arasında yer alan Sarıyer'de üzücü görüntüler yaşanıyor. Farklı kültürden insanların yaşadığı ilçede bulunan tarihi yapılar makus kaderiyle başbaşa bırakılırken, bakımsızlıktan çürüyor. Bahçeköy’deki su kemerinden Rumeli Feneri’ndeki Topçu Kalesi’ne, Garipçe Kalesi’nden tarihi kiliselere kadar birçok yapı aynı kaderi paylaşıyor.

Özellikle yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte çok sayıda yerli ve yabancı turistlerin Sarıyer’deki tarihi yapıları ziyaret etmesi beklenirken, söz konusu eserlerin bakımsızlığı görenleri üzüyor.

TARİHİ YAPILAR ‘KEŞFEDİLMEYİ’ BEKLİYOR

Sarıyer sınırları içinde çok sayıda kale, ayazma, çeşme, asırlık konak, yalı, su kemeri ve bent bulunduğu halde bunlardan sadece Rumeli Hisarı Kalesi turistik yönden değerlendiriliyor. Oysaki gözümüzün önünde duran, “Ben de varım” diye bağıran birçok tarihi eserimiz yıllardan beri birileri tarafından ‘keşfetdilmeyi’ bekliyor.

O KİLİSE DEFİNECİLERİN HEDEFİ OLDU

Gümüşdere’de bir süre cami olarak kullanıldıktan sonra kaderine terk edilen tarihi kilise definecilerin istilasına uğradı. Kilisenin her tarafını kazan defineciler içini de talan etti ve 4-5 metre derinliğinde çukurlar kazdı. Hem kazılardan hem de bakımsızlıktan yıkılmak üzere olan eski yapı tehlike de oluşturuyor.

GÖREN GÖZLER YAPAN ELLER GEREK

Söz konusu yapılardan biri de ağaç ve çalılar arasında kaybolmuş bir halde bulunan Sarıyer Kalesi. Bundan 40-50 yıl önce çekilen fotoğraflarda apaçık ortada duran kale şimdilerde kaybolmuş durumda. Oysaki burası restore edilse insanların gezip, görmesine açılsa, seyirlik alanlar oluşturulsa,  gezmeye buraları görmeye gelenler çay kahve içip boğazı seyretse kötü mü olur? Sarıyer gelişecekse böyle gelişir. Ama gören gözler yapan eller gerek… İnsan odaklı hizmet de siyasette bu olmalı.

HARABEYE DÖNMÜŞ DURUMDA

1769'da kuzeyden gelen Kazak baskınlarına karşı ilk önlem noktasını oluşturmak amacıyla Osmanlı mimarları tarafından inşa edilen Rumeli Feneri Kalesi, ziyaretçilerin ve bölge halkının verdiği zararlar neticesinde harabeye dönmüş durumda.

SARIYER POSTA