İstinye Mahallesi’nde bulunan ve kaderine terk edilmiş olan Afif Paşa Mehtabiye Köşkü ile ilgili imar planı değişiklik başvurusu İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine geldi. Meclis, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan görüş alındıktan sonra başvuruyu değerlendirecek.

Sarıyer’in en görkemli tarihi yapılarından olan Afif Paşa Yalısı’nın bir parçası olan ancak sahil yolunun açılmasıyla yalıdan ayrı düşen Afif Paşa Köşkü’nün imar konusu 43 yıldır çözüme kavuşturulamıyor. 1977 yılında tescillediği, Mehtabiye Köşkü'nün terasları, havuzu, anıt niteliğindeki ağaçları ile birlikte aynen korunmasına karar vermişti.

Karar oy birliği ile alındı

Afif Paşa Mehtabiye Köşkü'nün restorasyonu ve imar planları için İBB'ye ve Koruma Kurullarına birçok kez başvuru yapıldı. Son başvuru ise Köşkün yeni sahibi Fiba Holding’den geldi. Köşkün yeni malikleri tarafından 2019'un 6. ve 7. aylarında verilen dilekçeler ile istenen imar planı değişiklikleri, İBB Meclisi'nin Mart ayı toplantı gündemine alındı. Teklifi inceleyen İBB İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporunu Meclis'e sundu. İmar Komisyonu'nun, Sarıyer İstinye Mahallesi 503 ada 113 nolu parselle ilgili olarak hazırladığı raporu değerlendiren İBB Meclisi'nin oy birliğiyle aldığı kararında şöyle denildi: "Uygulama imar planı değişikliği teklifi incelenmiş olup, söz konusu parselde Gayrimenkul Eski Eserler Anıtlar Yüksek 15.10.1977 gün ve 10063 sayılı kararında ifade edilen Afif Paşa Mahtabiye Köşkü'nün terasları, havuzu, anıt niteliğindeki ağaçları, taş duvar ve merdivenlerinin tescilli yapı olarak imar planlarına işlenmesine yönelik kurul görüşünün alındıktan sonra değerlendirilmek üzere, Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne iadesi uygun görülmüştür."

SARIYER POSTA