İçişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde organize edilen ‘Kültürel Alanların Güvenliği Çalıştayı’, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Sarıyer Ayazağa yerleşkesindeki rektörlük binasında gerçekleşti.

Çalıştaya, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanlığı, Kültürel Varlıklar ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Kaçakçılık İstihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı'ndan temsilciler, akademisyenler ve çok sayıda yetkili katıldı.

Kültürel eserler nasıl korunacak?

Çalıştayda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sorumluluğundaki müze ve ören yerlerinde yaşanan güvenlik riskleriyle ilgili yapılabilecek çalışmalar ele alındı. Ayrıca Türkiye’nin tarihi ve kültürel eserlerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak için yapılabilecek teknoloji temelli çalışmalar da konuşuldu.

Uzmanlar değerlendirmelerini paylaştı

Gün boyu süren ve 4 farklı otumda gerçekleşen çalıştayda, müze müdürleri sorumlu oldukları müzelerle ilgili mevcut ve yakın dönemdeki güvenlik değerlendirmelerini paylaştı. Güvenlik ve risklere yönelik çözümler üzerine tartışmaların da yapıldığı çalıştayda kültürel mirasların farklı konulardaki takibi, kamera teknolojileri, güvenlik teknolojileri, çevresel izleme teknolojileri, geldiği noktalarla ilgili bilgi paylaşımlarında bulunuldu.

SARIYER POSTA