Sarıyer Edebiyat Günleri’nin 8.’si görkemli bir açılışla başladı. Etkinliğin ilk gününde binlerce edebiyatsever, Kireçburnu Haydar Aliyev Parkı’na adeta akın etti ve birbirinden değerli yazarlara kitaplarını imzalattı.

Her yıl sanatseverleri bir araya getiren Sarıyer Edebiyat Günleri’nin 8.’si başladı. Etkinlikler kapsamında alana gelen konuklar, birbirinden başarılı 210 yazar ile buluşmanın keyfini yaşadı. Etkinliğe; Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Yeter Büyükdurmuş, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç, İYİ Parti Sarıyer İlçe Başkanı Taner Tayfur, Sarıyer Belediye başkan yardımcıları, Sarıyer Belediye Meclis üyeleri, muhtarlar, STK temsilcileri ve çok sayıda edebiyatsever katıldı.

ŞİİR EŞLİĞİNDE BOĞAZ TURU

Edebiyat ve medya dünyasının ünlü isimleri ve usta kalemlerinin Sarıyer halkıyla buluşacağı 5 günlük program boğazda ‘Şiir Teknesi’ ile başladı. ‘Şiir Teknesi’nin ilk konuğu Kafa Dergisi yazarı Gökhan Dağıstanlı oldu. Ünlü isim, boğaz sularında seyir halindeyken edebiyatseverlere müzik eşliğinde keyifli anlar yaşattı. Şiir Teknesi'ne binerek boğaza açılan yüzlerce öğrenci,  şiir dinletisi sonrası Haydar Aliyev Parkı'nda bando ekibi tarafından karşılanarak ‘8. Edebiyat Günleri'ni resmen başlattı. Kadıköy ve Beşiktaş’tan kalkan Şiir Hatları teknesi de Grup Yol’a Düş’ün müzik dinletisiyle edebiyatseverleri alana taşıdı.

“EDEBİYATIN İÇERİSİNDE KARDEŞLİK VAR”

Sarıyer Edebiyat Günleri’nin açılış konuşmasını yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Her açılış bir öncekinden daha güzel oluyor. Bir gelişiniz vardı ki Kurtuluş Savaşı öncesi silah yüklü teknelerin İnebolu’ya inmesi gibiydi. Aramızda kendi alanında çok değerli isimler bulunuyor. Etkinlik süresi boyunca hem edebiyata hem de kardeşliğe doyacağız. Buradan herkese mesajlar da göndereceğiz. Barışı özleyenler Sarıyer Edebiyat Günleri’ne gelsin. Çünkü edebiyatın içerisinde barış, dostluk ve kardeşlik var. Sarıyer’de kelimeler, dizeler, notalar, ezgiler ile heyecan ve umut eşliğinde çıktığımız edebiyat yolculuğunun 8. durağı olmaktan çok mutluyum” dedi.

“PROJELERİMİZ YAŞAMIN İÇERİSİNDEN ÇIKTI”

“Edebiyat bizim yerel yönetim anlayışımız ile örtüşüyor” diyen Genç, “Bu yüzden edebiyattan vazgeçmemiz mümkün olamaz. Yaşamın her alanında var olmamız gerektiğini söylemiştik. Tıpkı edebiyat gibi. İnsanların sevinçli günlerinde mutluluklarını, hüzünlü günlerinde acılarını, telaşlı günlerinde ise heyecanlarını paylaştık. Sadece insanı baz almadık. Bütün canlılar bize emanet dedik ve sahip çıktık. Edebiyatta böyle değil midir? İçerisinde yaşama dair her şeyi barındırmaz mı? Gerçekleştirdiğimiz her projenin, yaptığımız her çalışmanın bir hikayesi oldu. Hepsi yaşamın içerisinden çıktı” ifadelerini kullandı.

“EDEBİYAT YAŞAMIN İZDÜŞÜMÜDÜR”

Genç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir toplumun ihtiyaçlarını, beklentilerini, sevinçlerini, dertlerini, hikayelerini ve duygularını bilirseniz, hissedebilirseniz yöneticilik yapabilirsiniz. Tıpkı iyi bir edebiyat olmanın temel kuralları gibi. Dayanışmayı ve yaşamı hiç unutmayarak herkesle iç içe olmalıyız. Yöneticiliğin ve edebiyatçı olmanın olmazsa olmazıdır. Bu yüzden Yaşar Kemal, Nazım Hikmet olmak zor değil midir? Edebiyat, yaşamın izdüşümüdür.”

KÜÇÜK İSKENDER ANILDI

Başkan Genç konuşmasını, “Edebiyat günleri coşkusunu yaşayacağız ama bu yıl bir yanımız eksik. Geçtiğimiz yıllarda şiirleriyle bize eşlik eden sevgili küçük İskender maalesef aramızdan ayrıldı. Bu yıl da bizimle olacaktı. Burada buluşacak, dizeleri yine Boğaz’ın serin sularına okuyacaktık, martılara sözümüz vardı ama olmadı. Belki fiziki olarak burada değil ama inanıyorum o bizi bir yerlerden mutlaka izliyordur. Koca bir alkış gönderelim mi kendisine ve bütün kaybettiklerimize. Buradan selam olsun” sözleriyle noktaladı.

“İYİ Kİ SARIYER’E GELDİM”

Başkan Şükrü Genç’in ardından söyleşi yapmak üzere sahneye çıkan Yazar Canan Tan, “Hayatım boyunca Türkiye’nin dört bir köşesinde çok sayıda etkinliğe katıldım. İnanın bu zamana kadar hiçbir yerde bu coşkuyu yaşamadım. İyi ki Sarıyer’e geldim. Bu tarz etkinliklerin uzun yıllar devam etmesini diliyorum” diye konuştu. Tan, daha sonra yazdığı kitaplar ile ilgili anekdotlar paylaşırken, konukların sorularına cevap verdi.

OKURLARIYLA BULUŞTULAR

Etkinlikte; Nebil Özgentürk, Aydın Ilgaz, Işık Öğütçü, Hale Caneroğlu, İpek Çalışlar, Mehmet Çağçağ, C. Hakkı Zariç, İbrahim Balcı, Seçim Seziş, Ali Avcu, Halil Açıkgöz, Mehmet Emin Güneş, Hüseyin Tunçer, Fatma İldige, Nermin Karahan, Semra Aydın Avşar, Şenol Ceviz, Selim Cihanoğlu, Hasan Aydın, İlhan Akçınar, Alp Arslan, Esat Korkmaz, Yeşim Değer, Turan Akıncı, Bahri Vardarlar, Betül İstanbullu, İsa Altun, Ahmet Nabi Kızmaz, Yaşar İliksiz, Yekta Aydın, Murat Bulut, Fatih Kök, Füsun Çetinel, Özlen Çopuroğlu, İlkay Marangoz ve Fatma Burçak kitaplarını sevenleri için imzaladı.

SARIYER POSTA