Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Sarıyer'in en önemli tarihi eserlerinden biri olan ve 1856 yılında inşa edilen Rumeli Feneri'nin restore edileceğini açıkladı. Özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği fener, aslına uygun şekilde restore edilecek.

Sarıyer'in doğa ile iç içe olan mahallelerinden Rumeli Feneri Mahallesi'ndeki deniz feneri aslına uygun restore edileceği ifade edildi. Bakan Adil Karaismailoğlu'nun bu açıklaması Sarıyerliler tarafından memnuniyetle karşılandı.

"GELECEĞE ULAŞTIRMAKTAN GURUR DUYUYORUZ"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Twitter'daki resmi hesabından şu açıklamayı yaptı: "İstanbul Boğazı ile Karadeniz'i birleştiren, yüzyıllardır gemilerimizin kıyı emniyetini sağlayan Anadolu ve Rumeli Fenerlerini restore ediyoruz! 1856 yılında inşa edilen bu yadigâr rehberlerimizi, geleceğe en zarif ve güzel haliyle ulaştırmaktan gurur duyuyoruz."

RUMELİ FENERİ'NİN TARİHÇESİ

Kırım savaşı sırasında Fransız ve İngiliz gemilerinin Boğaz'ın ve Karadeniz'in girişlerini görebilmeleri için yapılmasına karar verilen fener, 15 Mayıs 1856'da Fransızlar tarafından karşı sahildeki fenerle beraber kule kısmı yapılarak işletilmeye başlanmış. 1933'te Fransızlara verilen 100 senelik işletme imtiyazı iptal edilmiş ve tamamen Türklere geçmiştir.

Deniz yüzeyinden 58 metre yüksekte olan kule 30 metre boyundadır. Fener kulesi üç kademede inşa edilmiş olup lambası ilkin gazyağı ardından asetilen ile çalışmıştır. Günümüzde elektrik enerjisi ile aydınlanan fenere bütan gazı ile yedeği alınmaktadır. Fener beyaz ışığı ile 18 deniz mili uzaktan görülebilir. Fenerin içinde Sarı Saltuk Dede'nin bir türbesi bulunuyor.

Bakan Karaismailoğlu ayrıca Anadolu Feneri'nin de restore edileceğini belirtti.

SARIYER POSTA GAZETESİ