Milli Saraylar'a ait Maslak Kasırları bölgesinde bulunan Kurşun Atölyesi, Osmanlı'ya ait tarihi yapıların çatı kaplamalarında kullanılan kurşun levhalar üretiyor. Bu kapsamda levhalar, Topkapı Sarayı'nın çatısında onarımı yapılacak bölgelere yerleştirilmeye başlandı.

Tarihi yapıların çatılarından sökülen levhalar, atölye içindeki fırında 580 derece sıcaklıkta eritilerek kalıplara alınıyor. Kalıptan çıkarıldıktan sonra henüz sıcakken haddehaneye getirilen kalıplar, burada 1 metre eninde, 2 metre uzunluğunda ve yaklaşık 2 milimetre kalınlığında 45 kiloluk levhalar haline getiriliyor.

"OSMANLI'DAN GELEN ŞEKLİYLE DEVAM ETTİRİYORUZ"

Milli Saraylar'a bağlı atölyede 1987'den bu yana çalışan Atölye Sorumlusu Hayri Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı zamanında inşaatı süren yapının hemen yanına kurşun atölyesinin de kurulduğunu ve inşaat tamamlanana kadar burada levha üretildiğini anlattı. Dönmez, şöyle konuştu: "Atölyede 8 kişiyle çalışıyoruz. Kasım-Nisan döneminde levha üretimi, mayıs-kasım arasında da onarım, bakım ve yenileme yapıyoruz. Milli Saraylar'ın yaklaşık 35 bin metrekare kurşun kaplanan alanı var. Bunların onarım, bakım, yenileme gibi bütün işlemlerini biz yapıyoruz. Hem üretiyoruz hem de monte ediyoruz. Türkiye'de bununla ilgili bir okul yok. Ahilik sistemiyle yetişiyoruz. Mesleğimizi Osmanlı'dan gelen şekliyle devam ettiriyoruz."

SARIYER POSTA GAZETESİ