Tersane İstanbul’un temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sarıyer’de bulunan Sadberk Hanım Müzesi’nin taşınacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

“Tersane İstanbul projesi şehrimizin medarı iftarı olarak İstanbul'u çok farklı konuma taşıyacak bir projeyi, 238 bin metrekarelik alanda yap işlet devlet modeliyle hayata geçiriyoruz. Burada iki adet 70 yat bağlama kapasiteli yat limanı, toplam yatak sayısı bin 200 olan 5 yıldızlı 3 otel inşa edilecek. Türkiye'nin çok önemli 3 tane müzesi burada inşa edilecek. Bunlardan bir tanesi daha önce Sarıyer'de olan Sadberk Hanım Müzesi buraya taşınacak. Burada bir de kadın müzesi aynı şekilde inşa edeceğiz. Ülkemiz bu yönde çok fakir. İlk defa bir kadın müzesini burada inşa etmiş olacağız. Bir üçüncü müze de yine Türk İslam Eserleri Müzesi olarak burada inşa edilecek. Bunlarla birlikte ülkemizin müzeciliğine 3 müze ile katkıda bulunmuş olacağız.

100 bin metrekarelik açık yaşam alanı ile 80 bin metrekare perakende alanı bu projenin parçası. Ofis binaları, dükkanlar, lokantalar ile bin kişilik bir cami bulunuyor. Mimarisiyle, konumuyla şehrimize layık bu projenin yatırım süresi tamamı ile 3 yıl. Ama kasım ayında ilk etabı diyebileceğimiz bölümünü açmış olacağız. İşletme süresi 45 artı 4 yıl inşası ile beraber. İhale bedeli 1 milyar 429 milyon lira olan Tersane İstanbul projesinden devlet sadece kira bedeli olarak toplam 1 milyar 346 milyon dolar artı KDV elde edecektir. Projenin Haliç ve İstanbul için oluşturacağı katma değer ile ülkemizin kazancı daha da artacak. Proje yapım aşamasında 15 bin, dolaylı 45 bin olmak üzere 60 bin insanımıza istihdam sağlayacaktır. Projede tarihi yapılarla ilgili süreç de hassasiyetle yürütülüyor. Sit alanının tarihi değer korunarak kentsel, sosyal ve ekonomik dönüşüm bir arada gerçekleştiriliyor. Buraya yıllık ortalama yerli yabancı 30 milyon ziyaretçi bekliyoruz. Proje İstanbul'umuzun marka değerini arttırmakla kalmayacak inşallah Türkiye'nin turizm gelirine de olumlu katkı yapacaktır. Böylece Haliç tamamlanınca Avrupa'nın en büyük bilim merkezi olacak Haliç Bilim Merkezi'nin yanı sıra, bölgenin güzelliğine güzellik katacak muhteşem bir esere kavuşacak.”