Bahçeköy mübadil torunu olan Yazar Hüsnü Yazıcı, Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’na kitap yazma serüveninden eserlerinde vermek istediği mesaja kadar birçok konuda samimi açıklamalarda bulundu.

Sarıyer'de Mübadiller Derneği'nin kuruluş çalışmalarını başlatıp, kurucular arasına yer alan, gerçekleştirdiği gezilerle, mübadillerin geldiği bölgelere giderek incelemelerde bulunan Hüsnü Yazıcı, kitap yazmanın yanı sıra Türkiye ve yurtdışında da önemli arşiv çalışmaları gerçekleştirdi. İlk kitabı 2013 yılında yayınlanan Yazıcı’nın toplam 4 kitabı bulunuyor.

“KİTAPLARIM RESMİ BELGELERE DAYALI”

Sarıyerli Yazar Hüsnü Yazıcı, uzun yıllar Osmanlı arşivlerinde yaptığı araştırmalar neticesinde yazdığı kitaplar ile Karacaova bölgesinden gelen ailesinin yaşadığı zor günleri eserlerinde anlatıyor. Yazıcı, “Kitabı yazma amacım gelecek nesillere belgeli bir kaynak bırakmak. Ayrıca insanların tarihini, geçmişini öğrenmesini sağlamak. Ben de büyük dedelerim ile ilgili çok sayıda bilgiye bu araştırmalar ve kitaplar sayesinde ulaştım. Bunların yanı sıra geçmiş dönemler ile ilgili bilgileri yanlış kaynaklardan öğrenmelerinin önüne geçmeyi hedefledim. Çünkü özellikle günümüzde internette bilgi kirliliği üst düzeyde. Bazı insanlar teyit etmeden yazılar yazıyor. Benim kitaplarım ise tamamen resmi belgelere dayalı” dedi.

YAZICI’NIN KİTAPLARI EĞİTİME KATKI SUNUYOR

“Kitaplarım birçok üniversitede ders konusu oluyor” diyen Yazıcı, “Aynı zamanda kütüphanelerde de yer alıyor. Daha ayrıntılı bilgi vermek gerekirse dünyanın en büyük 18 üniversitesinin kütüphanesinde kitaplarım mevcut. Bazı üniversiteler kitap yerine katalog koyuyor ancak benim kitabımı koyuyorlar. İkinci kitabımda ise 1831 yılında Selanik Karacaova bölgesinden gelen mübadillerin nüfus defterlerini inceledim. Oradaki bilgiler yaklaşık baba adları da yazdığı için 1700’lü yıllara dayanıyor. Ailesinin o dönemki lakabını bilen bir kişi kolaylıkla ailenin şeceresini bulabilir. Büyük dedelerinin mesleğini, yaşını, diğer aile büyüklerini ve yaptıkları görevleri gibi bilgilere ulaşabilir. Üçüncü kitabımda mübadelenin tasfiye talepnameleri ile ilgili bilgiler yer alıyor. Osmanlı arşivlerinin kapalı olduğu dönemlerde özel olarak gidip incelemelerde bulundum. Bu araştırmalar ve kitabın oluşması yaklaşık 5 yıllık bir süreyi kapsıyor. Osmanlı arşivine girip bir nokta dahi eksik yazıldığı zaman istenilen bilgilere ulaşılamıyor. O yüzden çok detaylı bir çalışma gerçekleştirdim” ifadelerini kullandı.

KİTAPLARI:

‘Dünden Bugüne Sarıyer’in Bahçeköy’ü’, ‘Karacaova ve Göstelup Köyü’, ve ‘Karacaova/Karacaabad 1831 yılı nüfus defteri’, ‘Selanik Karacaova bölgesi: Mübadelede köylerinden gelen aileler’

SARIYER POSTA