Istanbul Concept Gallery, Storytel işbirliği içinde gerçekleştirdiği sezonunun ikinci sergisi olan Rüya Kapanı’nın son ziyaret tarihi 10 Kasım Cumartesi.

Yüz binlerce ziyaretçiye erişebilecek dijital kurguya sahip sergi, Kubilay QB Tunçer’in ‘Rüya Kapanı’ başlıklı deneysel fotoğraf koleksiyonunu dijital ortamda ziyaretçilerle buluşturmaya Storytel adresinde devam edecek.

11 yıldır projeleriyle kültür, sanat ve tasarım dünyasını bir araya getiren Istanbul Concept, kendi özgün ve bağımsız mekânı olarak tanımladığı Istanbul Concept Gallery’nin ikinci sergisini, sanatçı Kubilay QB Tunçer’in Deneysel Fotoğraf Sergisi “Rüya Kapanı” ile açtı. Yazar, oyuncu, sihirbaz, eğitmen gibi birçok unvanı başarıyla taşıyan Tunçer, şimdi de adını deneysel diye tanımladığı fotoğraf sergisine yazdırdı.

“Sergi yüz binlere erişebilecek”

Sergi küratörü olan Işık Gençoğlu sergi kurgusu hakkında, “Bu sergi için dünyada yüz binlere erişen dijital kitap platformu Storytel ile iletişime geçerek sergimizi dijital ortama taşıyacak işbirliği yaptık ve Kubilay QB Tunçer’in yazıp okuduğu şiirleri Storytel’in sergiye özel adresinde yayınlamasını sağladık. Böylece sergi aynı zamanda dijital bir kitaba da sahip, farklı disiplinleri de içeren disiplinler arası çok renkli bir proje haline geldi. Belki de ilk defa bir sergi, sergileme alanı dışında, hatta ülke sınırlarından bağımsız yüz binlere erişebilecek.” diye anlatıyor. Gençoğlu'na göre bu proje çok yönlü cesur bir sergi denemesi ve -ismi gibi- Tunçer şiirlerinden hareketle gerçeklerin arandığı bir rüya kapanı. Kubilay QB Tunçer’in şiir okurken çekilmiş fotoğrafları ise fotoğraf sanatçısı Mehmet Özcan imzalı. Sergi 10 Kasım’a kadar ziyaret edilebilir. Sergiye, Instagram hesabında paylaşılan link üzerinden dijital olarak da ulaşmak mümkün” dedi.

Tunçer, sergiyi anlattı

Sergi içeriğini anlatan sanatçı Kubilay Tunçer şunları söyledi: “10 sene önce İstanbul Devlet Opera ve Balesi için “Hüsn-ü Aşka Dair “ adlı bir bale librettosu yazdım. Eserin koreografisini Beyhan Murphy gerçekleştirdi. Şeyh Galip’in dünyasına girip, ona nazire uzun bir şiir oluşturdum. Sergide paylaştığım rüyaları işte o süreçte gördüm. Fotoğraf sanatçısı değilim. Fotoğraf sanatçısı olmanın meşakkatli ve çok değerli bir şey olduğunu tabii ki biliyorum. Ben, uğraştığı diğer sanat alanlarında “Rüya Kapanı”nı bulamadığı için, bir ümitle fotoğraf makinesine sarılmış biriyim. Işığı minimumda tutarak, makinenin imkanlarını zorlayarak, çeşitli nesneleri hareket ettirerek binlerce deneme yaptım. Gözümü kapatınca gördüğüm şeyleri makinenin ekranında da görmeye azmettim. Bu iş bir yıl kadar sürdü. Çekimler bitince fotoğraflarla oynamadım. Photoshop yapmadım. Zaten nasıl yapılır bilmiyorum. Rüya görmek basit şey. Ama kolay kolay rüyaları seyredemeyiz. Ben bu yolculukta şunu öğrendim: Meğer fotoğraf makinesi denen alet aslında rüyaları seyredelim diye icat olunmuş  Rüya Kapanı da, işte buymuş!”

Kubilay QB Tunçer kimdir?

Liseyi ABD'de bitirdikten sonra ODTÜ'de psikoloji lisans ve bilim felsefesi yüksek lisansı yaptı. Bilgi üniversitesinde kültürel incelemeler dalında ikinci bir yüksek lisans bitirdi. Bilgi ve Yaşar üniversitesinde senaryo, kültür ve iş yönetiminde kaos idaresi(MBA) dersleri vermiştir. Kültür ve sanat alanındaki çalışmaları geniş bir yelpazede sürmektedir.

Sihir: 2009 MERLİN ödülü sahibi olmuş ve dünyada yılın en iyi kabare sihirbazı seçilmiştir.2017’de uluslararası Belgrad festivalinde 1.lik ödülü kazanmıştır. Uzun yıllardır sihirle uğraşıyor. Prof. Metin And'ın öğrencisi olmuştur. Lasvegas başta olmak üzere birçok dünya şehrinde gösteriler yaptı. Türkiye'de uzun soluklu turneler gerçekleştirdi. Televizyon programları yaptı. ATV’de yaptığı “Hokus Pokus Şov”la dünya sihirbazlarını konuk etti. Sayısız şirket toplantısında gösteriler yaptı. Devlet tiyatrosu ve operada birçok prodüksiyonda görsel efekt danışmanlığı yaptı. İstanbul Magic Festival’in kurucusudur. Herkes Sihirbaz Olacak ve Sihirbaz Lider adlı kitapları yazdı.

Dramatik yazarlık: 2009 AFİFE en iyi oyun yazarı ödülüne sahiptir. Televizyon, sinema ve tiyatroda birçok eseri hayata geçmiştir. Lale Mansur'la yaptığı Olağan Mucizeler adı oyunuyla Edinburgh ve Londra'da İngilizce oynayan ilk Türk kumpanyası olmuştur. Harvard üniversitesi bursuyla yazdığı CARDENIO yine aynı üniversite tarafından repertuara alınmıştır. Susam Sokağı gibi unutulmaz klasiklerin yanı sıra, Gümüş, El Gibi, Maçolar, Mert'le Gert gibi birçok televizyon dizisinin senaristliğini yapmıştır. Altın Portakal ödüllü Mutluluk filminin de senaristidir. Hüsnü Aşka Dair ve Barbaros balelerinin (devlet opera ve balesi) metin yazarıdır.

Oyunculuk: Tiyatro, televizyon ve sinemada sayısız performansı bulunmaktadır. Nuri Bilge Ceylan'ın Bir Zamanlar Anadolu'da filmi başta olmak üzere 10'dan fazla filmde ve 20 civarında televizyon dizisinde çeşitli karakterler canlandırmıştır.

Istanbul Concept Gallery ve Küratör Işık Gençoğlu hakkında

Istanbul Concept Gallery, sosyal mesaj içerikli sergiler düzenleyen, sanatın herkes tarafından erişilebilir ve anlaşılabilir olması konusunda çalışmalar yapan küratör Işık Gençoğlu’nun direktörlüğünde kuruldu. Galeri, daimi ve gönüllü yaratıcı ekibi ile birlikte yaratıcı endüstrileri bir araya getiren projeleri hayata geçirmeyi ve yakaladığı sürdürülebilir başarıyı 10 yıldır devam ettiren Istanbul Concept’in bilgi birikiminden destek almayı amaçlıyor. Aynı zamanda sergi alanını özel etkinliklere açacak, kiralayacak ya da kurumsal firmalarla paylaşacak alt yapıyı da sunan Istanbul Concept Gallery, haftanın altı 6 günü, günde 10 saat kapılarını izleyenlere açabilecek bir randevu sistemi ile çalışacak şekilde yapılandı.

Galeri, gündüz ve akşam saatleri için ayrı programlanmış etkinlik takvimi, farklı disiplinlerden alanının yetkin temsilcilerinin katkıları ile hazırlanacak atölye ve seminer programları, sürekli artacak ürün gamını barındıran mağazası, süreli sergileri ve özel projeleri ile yerli ve yabancı misafirlerine hizmet verecek. Istanbul Concept Gallery hayata geçireceği tüm çalışmalar ile uzun vadede sanat tarihine nitelikli bir arşiv oluşturmayı hedefliyor.

Tomtom Mah. Nur-u Ziya Sok. No:27/2 Beyoğlu

GSM: (0549) 391 91 31

www.istanbulconcept.com