Sarıyer'deki en dikkat çekici tarihi yapılar arasında yer alan ve İstanbul'un simgelerinden biri olan Rumeli Hisarı, yaklaşık 6 yıldır hayata geçirilemeyen restorasyon projesi nedeniyle çürümeye terk edildi. Devasa yapının duvarlarında çatlaklar meydana gelirken, bazı kale ve burçlar ise bakımsızlık nedeniyle kapalı.

Tarihi hisarda restorasyon çalışmalarının ne zaman başlayacağı belirsizliğini korurken, bazı bölümlerin çalılarla kaplandığı dikkati çekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEP) tarafından 23 Haziran 2014’de yapılan incelemenin ardından hazırlanan rapor ve uzmanların uyarılarına rağmen, aradan geçen 6 yıllık sürede bakım, onarım çalışmaları hayata geçirilmedi.

DUVARDA ÇATLAKLAR OLUŞTU

Rumeli Hisarı’na dışarıdan bakıldığında olumsuz tablo dikkatlerden kaçmıyor. Tarihi yapının dış cephesindeki duvarların bir kısmında ayrışma ve çatlaklar oluştuğu, surlardan fışkıran ağaç ve bitkilerin tarihi yapıya zarar vermeye devam ettiği görülüyor.

İHALE YAPILMADI

Rumeli Hisarı’nda yılların ihmali nedeniyle bazı bölümlerde taşların kırıldığı, merdivenlerde aşınmalar olduğu göze çarparken, restorasyonun en az 2 yıl sürmesinin planlandığını ifade edildi. Projenin Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanmasına karşın ihale aşamasına geçilemediği belirtilirken, ihale sürecinin İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı uhtesinde olduğu öne sürüldü.

TAŞLAR YERİNDEN OYNADI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEP) tarafından 2014’de yapılan incelemenin ardından hazırlanan raporda, Rumeli Hisarı’nın yapısındaki bozulmanın yoğun olduğu ve ivedilikle esaslı onarım yapılması gerektiği vurgulanmıştı. Raporda şu ifadelere yer verildi: “Rumeli Hisarı Müzesi ana giriş kapısı kenarlarındaki büyük taşların yerinden oynadığı ve döküldüğü; kuleler arası gezinti bölümlerinde, kulelere ve seğirdim yollarına çıkan beden duvarları üzerindeki merdivenlerin çok daraldığı, kenarlarında güvenlik önleminin bulunmadığı, merdiven basamaklarının aşındığı, taşlarında parçalanma ve kayıplar meydana geldiği, burçların üzerinde bulunan pişmiş toprak malzemeli harpuşta taşlarının yerinden oynadığı, duvar yüzeylerinde derz boşalmaları olduğu ve duvarları zayıflattığı, yüzeyde çıkan ağaç ve bitkilerin taşları patlatarak yerinden oynatmasıyla can ve mal güvenliğini tehlikeye attığı görülmüştür.”

SARIYER POSTA GAZETESİ

Kaynak: Milliyet