Türk edebiyatına 26 roman, 11 deneme, 9 röportaj, 2 öykü ve şiir alanında birçok eseri miras bırakan Yaşar Kemal, ölümünün 4. yılında Sarıyer Belediyesi ve Yaşar Kemal Vakfı tarafından iki gün süren programlarla anıldı. Etkinliklerin son gününde sahne alan Kardeş Türküler, büyük ustanın eserleriyle harmanladığı türküleriyle izleyicilere keyifli bir akşam yaşattı.

İnce Memed', 'Yer Demir Gök Bakır' gibi edebiyat tarihinin unutulmaz eserlerine imza atan edebiyatımızın ulu çınarı Yaşar Kemal, sevenleri tarafından ölümünün 4'üncü yılında da unutulmadı. Büyük usta, Sarıyer Belediyesi ve Yaşar Kemal Vakfı tarafından bir dizi etkinlikle anıldı. Geçtiğimiz gün dünyaca ünlü yazarımızın adını taşıyan Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde lise öğrencilerinin düzenlediği panel, dinleti ve meddah gösterisiyle başlayan etkinlikler dün akşam Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşen Kardeş Türküler konseri ile son buldu.

Konsere ilgi büyüktü

Konsere; CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, CHP Hacıbektaş Belediye Başkan Adayı Yoldaş Altıok, Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban, usta sanatçı Zülfü Livaneli ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sahneye çıkan Kardeş Türküler salonu ve fuaye alanını dolduran kalabalığa keyifli bir akşam yaşattı. Etkinlikte konuşan Yaşar Kemal’in 44 yıllık dostu Zülfü Livaneli, “Memleketler evlatlarıyla nefes alır. Bu ülkenin en büyük evlatlarından biri de Yaşar Kemal’dir” dedi. Livaneli, Yaşar Kemal’in anısına sahneye çıkarak Yiğidim Aslanım türküsünü seslendirdi.

“Biz bir ölür bin diriliriz”

Programın açılış konuşmasını yaşan Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Ayşe Semiha Baban, “ Sarıyer Belediyesi ve Yaşar Kemal Vakfı olarak gençlerin Yaşar Kemal’i anlattığı bir etkinlik düzenledik. Biz aslında vakıf olarak Yaşar Kemal’in arzularını gerçekleştirmek için varız” diye konuştu. Ardından sahneye çıkan usta sanatçı Zülfü Livaneli, “Yaşar Kemal deyince onun her yere giderken yanında farkında olmadan getirdiği bir rüzgar vardı. O rüzgar insanları içine alırdı. Heyecanına kapılırlardı. O, kendisine yapılan tüm kösteklerden sıyrılarak dünyadaki sayılı yazarlar arasına girmeyi başardı. Ben onun 44 yıllık dostu olarak ona layık birisi olarak hayatıma devam etmek gayretindeyim. Biliyorum ki sizler de bu gayret içerisindesiniz. Memleketler evlatlarıyla nefes alır. Bu ülkenin en büyük evlatlarından biri de Yaşar Kemal’dir. Biz bir ölür bin diriliriz” dedi.

“Her kelimesinde yaşam var”

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise, “Bazı şeyler konuşularak anlatılmıyor, yaşamak gerekiyor. Yaşar Kemal için de aynı şey geçerli. Onun öyle eserleri var ki her bir kelimesinde öğütler var, yaşam var. Bizim ilk kültür merkezimizin adı Yaşar Kemal Kültür Merkezi. Bunun için de ayrıca gururluyuz” şeklinde konuştu.

“Güzel bir gelecek kurmak bizim görevimiz”

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, “ Ülkemizin değeri, hepimize nefes aldıran bir insanı anmaktan, sizlerin arasında olmaktan mutluluk duyuyorum. Gerçekten böyle insanlar olmazsa hepimizin nefesi tıkanacak. Ders çıkaracağımız bir dönemden sonra Yaşar Kemal gibi bu ülkenin değeri insanlarını yetiştirmeye çalışacağız. İstanbul bunun için çok önemli bir merkez. Her birimiz güzel bir gelecek kurmak ve bunu diğer nesillere taşımak için görevliyiz. Eğer bunu yaparsak bu ülkede yeni Yaşar Kemaller, Zülfü Livaneliler yetişecek daha özgür olacaklar, daha güzel eserler üretecekler” dedi.