İBB Meclisi’nin CHP’li Üyesi Gökhan Zeybek 3. Boğaz Köprüsü’nün güzergahı olan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin doğal bitki örtüsünü yok ettiğini belirtti. Zeybek, ”Proje ekolojik dengeyi bozuyor, hayvanların yaşam alanlarını yok ediyor” dedi.


Sarıyer Belediyesi ve İBB Meclisi CHP Üyesi Mimar Gökan Zeybek, 3. Boğaz Köprüsü’nün güzergahı olan Kuzey Marmara Otoyolu projesi ile ilgili görüş ve önerilerini mecliste dile getirerek CHP’nin itirazlarını ve rapora neden ret verilmesi gerektiğini anlattı. “Burada 2013 yılındaki planın içinde bu bölgedeki doğal bitki örtüsünün korunması, floranın korunması, hayvan yaşamlarının korunması ve bölgenin ekolojik dengesinin korunması açısından olabildiğince viyadüklerle ve tünellerle ulaşım akslarının geçmesi öngörülmüştür” diye konuşan Zeybek, “Ancak biz viyadükleri bir nebze bölgede görmemize rağmen, tünel yapılması gereken alanların tamamında çok yüksek oranlardaki yarma çalışmalarıyla doğanın tahrip edildiğini de belirtmek istiyorum, bu yönüyle eleştirimi iletiyorum” açıklamasını yaptı.

"Orman koruluğa dönüştü"


3.kopruZeybek İBB Meclis toplantısında yaptığı açıklamada adı geçen projenin orman alanlarını ciddi bir biçimde tahrip ettiğini ifade ederek, “Esas olarak da kuzey Marmara otoyolunun başlangıçtan beri yapımının İstanbul’un en kuzey bölgesinden, yani İstanbul’un 1960’lı yıllarda oluşturulmaya çalışılmış olan Kent Ormanlarının, Terkos Ormanlarının, su toplama havzalarının havza özelliğinin korunması için; Devletin, Orman Bakanlığı’nın, Orman Bölge Müdürlüğünün ve köylülerimizin ortaklaşa geliştirdiği orman alanlarını ciddi biçimde tahrip ettiğinin ve bu bölgedeki orman varlığımızın orman vasfı özelliğini kaybederek koruluklar şekline dönüştüğünü de belirtmek istiyorum” dedi.

Zeybek: Ormanın Özel Bir Yasası Var


İBB Meclisi’nde görüşülen, Kuzey Marmara Otoyolu Sarıyer İlçesi Rumelifeneri Geri görünüm Etkilenme Bölgesi 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı hakkında değerlendirmede bulunan Zeybek, “Söz konusu plan teklifinin bugün Belediye Meclis gündemimize gelmesinin temel nedeni 8 Ekim 2013 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onanmış olan imar planının, İstanbul 8. İdare Mahkemesi tarafından 27 Nisan 2015 tarihinde Boğaziçi alanında kalan alanlarda yapılacak olan planlarda 2960 Sayılı Boğaziçi Kanunu Hükümleri’nin uygulanması gerekliliği planıdır. Bu ne demektir diye sorarsanız, Boğaziçi Öngörünüm Geri görünüm ve Etkilenme Bölgeleri’nin kendine ilişkin özel bir yasası vardır. Özel yasa ile oluşturulmuş olan hükümlerin bir Torba Yasa ile seçilmiş olan Belediye Meclislerine ait olan yetkilerin, atanmış olan Bakanlık bürokrasisine devredilemeyeceğine ilişkin temel bir yaklaşımı vardır bu kanunun” diye konuştu.