Sigara ve içkide vergi oranları arttırıldı. Sigara fiyatlarına 50 kuruş ile 1 lira arası zam yapıldı. Elektrikte zam oranı yüzde 6.8 oldu.


Yeni yılın ilk günü zamlarla başladı. Hükümet, sigara ve alkol üzerinden aldığı vergi oranlarını artırdı, elektrik fiyatlarına ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu yüzde 6.8 zam yaptı. Bir paket sigaradaki vergi yükü 4.40 liradan 4.66 liraya yükseldi. Sigara firmaları 2 yıldır zaten vergi artışlarını yansıtmadıklarını belirterek, zammın kaçınılmaz olduğunu dile getirdiler. Vergi artışından dolayı paket başına 1 liraya yakın bir fiyat artış oldu.

Paket başına vergi artışı yüzde 25


1 Kasım seçimlerinde gündeme gelen vaatlerin hayata geçirilmesi ile birlikte sadece emekli maaşları ile asgari ücret artışından dolayı yaklaşık 20 milyar liralık yük geldi. 2016 yılının tamamına ilişkin bütçe çalışmaları bir yandan devam ederken, maliyetlerin nasıl karşılanacağına yönelik çalışmalar da yapılacak. Bunu ilk adımları sigara, içki ve elektrik zamları ile geldi. Sigara artışına yönelik Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de dün yayımlandı. Sigara üzerinden alınan asgari maktu vergi 0.2103 liradan yüzde 5 artışla 0.2210 liraya çıkarıldı.

Asgari maktu bir paket sigara üzerinden alınan vergiyi içeriyor. Asgari maktu vergi böylece paket başına 4.20 liradan 4.42 liraya çıktı. Bunun üstüne bir de maktu vergi ekleniyor. Maktu vergi de 0.1968 liradan yüzde 25 artışla 0.2468 liraya yükseldi. Böylece bir paket başına vergi yükü 4.40 liradan 4.66 liraya yükseldi. Maktu verginin artırılması hem yüksek hem de düşük fiyattan satışa sunulan sigaraların fiyatını etkiliyor. Yapılan hesaplamaya göre 7.1 liranın altındaki sigaralarda her durumda 4.66 liralık vergi ödenmek zorunda kalınacak. Sigarada fiyat artışının 50 kuruş ile 1 lira arasında olacağı tahmin ediliyor. 6 liralık bir sigaraya eğer 1 liralık zam yapılırsa fiyat artış oranı yüzde 16 olacak. 7 liralık bir sigara 8 lira olursa yine fiyat artış oranı yüzde 14 olacak.

Elektriğe zorunlu artış


Elektriğe de beklenen zam geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik fiyatlarını yüzde 6.8 oranında artırdı. Elektrik perakende satış fiyatlarındaki artış 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak. Elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken zorunlu yatırım ve işletme giderleri, iletim yatırım ihtiyacı ve enerji maliyetlerindeki artış sebebi ile bir fiyat ayarlaması yapmanın zorunlu hale geldiğini belirten EPDK yetkilileri, yapılan hesaplamalar sonucu perakende elektrik satış fiyatlarının yüzde 6.8 oranında artırıldığını kaydetti. Yeni döneme ilişkin dağıtım şirketlerinin yatırım ve işletme gideri bütçelerinin onaylandığını da ifade eden yetkililer, dağıtım şirketlerinin bu bütçeleri kullanarak vatandaşa daha kaliteli hizmet sunacağını belirtti. Elektriğin enflasyon hesabındaki payı yüzde 3.05 düzeyinde. Bu nedenle enflasyona doğrudan etkisinin 0.2 puan olacağı tahmin ediliyor.

27.8 Milyar liralık hedef


2015 yılının başında bütçede sigaradan alınan Özel Tüketim Vergisi için hedef 23.5 milyar liraydı. 2016 yılı bütçe tasarısında 2015 yılı için beklenen vergi geliri revize edildi. Buna göre Maliye'nin kasasına 2015 yılında 27 milyar liralık sigara vergisi geliri girecek. 2016 yılı için ise 27.8 milyar liralık bir tahmin yapılmıştı. Bu 2015 yılına göre yüzde 3'lük vergilerden gelir artış öngörüldüğünü gösterdi. İçki üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'nin de 2016 yılında 2015 yılına göre yüzde 7.5'luk artışla 7.4 milyar lira olarak gerçekleşeği bütçede tahmin edilmişti. 1 Kasım seçimlerinde gündeme gelen vaatlerin hayata geçirilmesi ile birlikte sadece asgari ücret artışından dolayı hükümete yaklaşık 9.7 milyar liralık yük geldi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan 100 liralık zammından yıllık 10.5 milyar lira; gübre ve yemde KDV indirimi dolayısıyla da 2.4 milyar olmak üzere toplam 20 milyar lirayı aşan bir ek masraf çıkmıştı.