Yeni kimliklerin dağıtımına başlandı. Bu doğrultuda Kırıkkale pilot il seçildi.


Yeni kimlikleri edinebilmek için yapılması gerekenler;

Randevu sistemi


yeni-kimlik-kartlari-icin-18-tl-odeyecek-5269638_8486_oKimliklerin dağıtımı randevu sistemiyle yapılacak. Randevu için İlçe Nüfus Müdürlüğü’ ne gidebileceği gibi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Çağrı Merkezi (ALO 199)’ u arayarak da randevu yapılabilir. Yoğunluk yaşanmayacak nüfus müdürlüklerinde ise randevu sistemi kullanılmıyor. Sarıyerliler, Ferahevler mahallesindeki Sarıyer İlçe Nüfus Müdürlüğü’ ne uğrayıp randevu alabilirler.

Başvuru için gerekli belgeler


Randevu aldığınız gün yanınızda götürmeniz gerekenler ise;

Son 6 ay içinde çektirilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf,

Eski nüfus cüzdanı ya da yerine geçen belgeler. Eğer bu bilgilerden hiçbiri elinizde yok ise Muhtarlığınızdan alınacak bir belge.

Nüfus cüzdanı yerine geçebilecek belgeler:


Sürücü belgesi

Pasaport

TSK personel kartı

Evlilik cüzdanı

Avukat kimlik belgesi

Sarı Basın kartı

Öğretmen kimliği

Hâkim - Savcı kimliği

Yeni kimlik için ne kadar ödenecek?


Yeni kimlikler için 15 TL’lik bir ödeme yapmanız gerekiyor. Bu ödeme, kimlikleri aldığınız sırada yapılıyor.

Engelli bireyler yeni kimliklerini nasıl edinecekler?


Başvuruda bulunamayacak durumda olan vatandaşların başvuruları Nüfus Müdürlüğü görevlileri tarafından kendi adreslerinde alınacak. Fotoğraf çektiremeyen vatandaşların fotoğrafları, başvuru için gelen görevliler tarafından çekilecek.

Yeni kimliklerle ilgili bilinmesi gerekenler


Bu kimlik kartları ile vatandaşlar vize gerektirmeyen ülkelere seyahat edebilecek. Her kimlikte kimlik sahibinin bilgilerinin bulunduğu bir çip olarak. Bu bilgiler 1 GB’ ye kadar kimlik üzerinde depolanabilecek. Tübitak tarafından geliştirilen bir yazılım sayesinde bu veriler saklanacak ve kopyalanması mümkün olmayacak.

Yeni kimliklerde kişilerin sağ ve sol el parmak izi, parmak damar izi ve avuç içi izi de olacak. Bu yolla noter, tapu, emniyet gibi kurumlarda da sahteciliğin önüne geçilmesi hedefleniyor. Kartı alan her vatandaşa bir de şifresi olacak ve bu şifre üç kez yanlış girilirse kart bloke olacak.

Yeni kimliklerin 10 yıl kullanım ömrü olacak. Kimliklerin tüm vatandaşlara ulaşmasının 3 yılı bulacağı söyleniyor.