CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, Rumeli Feneri Kalesi hakkında soru önergesi vererek, “Kaleyi kiraya çıkarmaktaki amacınız birine yeni bir işletme mi açmak” diye sordu.


CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, geçtiğimiz günlerde gündeme gelen Rumeli Feneri Kalesi’nin restorasyon çalışmasının yapılacağı iddiaları üzerine meclise soru önergesi verdi.

İşte Yedekçi’nin meclise verdiği soru önergesi:“Son aldığımız bilgilere göre, Sarıyer’deki 17. Yüzyıldan kalma Rumeli Feneri, Ceneviz Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yirmi yıllığına kiralanacaktır. Restorasyonlar Dairesi’nin restorasyon yapma kararı aldığı 46 dönümlük kalede ihaleyi alacak kiracı, restoran, kafeterya, müze, kütüphane, sanat merkezleri ve sergi salonları yapabilecektir.

Soruyoruz: Burada amaçlanan nedir, birine yeni bir işletme açmak mıdır? Restorasyon öncesi -tüm dönemlere ait tarihî dokusunu koruyan- rölöve ve restütisyon çalışmaları yapılacak mıdır? Çünkü daha önceki örnekler kötü örneklerdir. Tarihi 13’üncü Yüzyıla kadar dayanan Şile Kalesi restorasyondan sonra bir çizgi film kahramanı olan Sünger Bob’a benzetilmiştir. Bu veya Tekfur Sarayı gibi kötü örneklerden dolayı Türkiye’de yapılan restorasyon çalışmalarını önemli ölçüde sakıncalı buluyoruz."