İstanbul’da dün geceden beri süren yağış afeti ile ilgili detaylar gelmeye başladı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuarı Başkanı Adil Tek tarafından yapılan açıklamada bir ayrıntı dikkat çekti. Tek, kuzeyden gelen serin hava ve yüksek deniz suyu sıcaklıklarının birleşmesine vurgu yaptı. Bu birleşme sonucunda oluşan yağışa, adına ‘süper hücre’ denilen yapıların sebep olduğunu belirtti.

Laboratuardan yapılan açıklamaya göre saat 12.00’ye kadar düşen yağış miktarının ortalaması 91 kilogram olarak kayıtlara geçti. Bu da son 106 yılda yaşanan en yüksek yaz yağış değerleri arasında üçüncü sırada yer aldı. Adil Tek, afete sebep olan bu yağışlarla ilgili teknik bazı detayların altını çizdi.

SÜPER HÜCRE NASIL OLUŞUR?


Yağışın iklim değişikliği meselesine bağlı olarak oluşan düzensizliklere eklendiğini kaydeden Tek, bunun çok sık rastlanılan bir durum olmadığını belirtti. Kuzeyde oluşan serin havanın deniz suyu sıcaklıklarıyla birleştiğini ve süper hücre denilen yapıların meydana geldiğini söyleyen Tek, bunun da şiddetli yağışa sebebiyet verdiğini kaydetti.