Sarıyer Belediyesi tarafında Zekeriyaköy, Demirciköy, Garipçe, Rumelifeneri, Gümüşdere, Kısırkaya, Kilyos ve Bahçeköy’den alınan vergiler tartışma konusu olmaya devam ediyor. Sarıyer Kaymakamlığı alınan emlak vergilerinin geri iadesini ve bundan sonra ise her hangi bir verginin alınmamasını isterken Belediye ise hizmet için vergilerin alınmasını gerektiğini ifade ederek 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununda yapılacak değişiklik ile vergi muafiyetinin olabileceğini belirtti.


Daha önce köy statüsündeyken 6360 sayılı yasa gereğince mahalleye dönüştürülen Zekeriyaköy, Demirciköy, Garipçe, Rumelifeneri, Gümüşdere, Kısırkaya, Kilyos ve Bahçeköy’den alınan emlak vergisi tartışma konusu olmaya devam ediyor.  Söz konusu yerleşim yerlerinde 6360 sayılı yasanın geçici 1. Maddesine göre 2014 yılı emlak vergisi 2. Taksitinden itibaren başlayarak beş yıl süre ile emlak vergisinin alınmaması öngörülüyor.  Yasaya rağmen Sarıyer Belediyesi’nin yerleşim yerlerinden emlak vergisi alması vatandaşlarla belediyeyi karşı karşıya getiriyor.

“Yasal yollara başvurulabilir”


Sarıyer’de huzursuzluk yaratan emlak vergisi tartışmasına Sarıyer Kaymakamlığı da dahil oldu. Emlak vergisi mağduriyeti yaşayan köylülerin başvurusunu değerlendiren Sarıyer Kaymakamlığı alınan emlak vergilerinin geri iadesine ve bundan sonra ise her hangi bir verginin alınmamasını istedi.

6360 sayılı kanunun Geçici 1. Maddesinin 15.fıkrasının “ Bu kanuna göre tüzel kişiliği kaldırılan köylerde,  bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre alınması gereken emlak vergisi ile 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken vergi, harç ve katılım payları beş yıl süreyle alınamaz” ibarelerine gönderme yaparak karara imza atan Sarıyer Kaymakamlığı köy muhtarlıklarına gönderdiği yazıda ilgili düzenlemenin yapıldığını hatırlatarak yasaya uyulması gerektiğini belirti. Yazıda alınan vergilerin geri iadesinin yapılması istenirken, iade işlemi gerçekleştirilmeyen kişilerin yasal yollara başvurmaları istendi.

“Muaflık için yasal düzenleme gerekli”


Köyler bölgesi olarak adlandırılan bu alana bin bir zorlukla hizmet götüren Sarıyer Belediyesi ise söz konusu yerleşim yerlerinden Emlak Vergisi alınması gerektiğini belirti. Köylere gönderdiği genelgede 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 22. Maddesinde yer alan “  Bina ve arazi Vergileriyle ilgili muaflık ve istisna hükümleri bu kanuna eklemek veya kanunda değişiklik yapmak suretiyle düzenlenir”  ibaresine dikkat çeken Sarıyer Belediyesi vergi muafiyetinin olması için ilgili kanunda düzenlenme yapılması gerektiğini hatırlattı.

Kapsamlı hizmet için vergilerin alınması gerektiğinin altını çizen Sarıyer Belediyesi genelgede “T.C Anayasa 73. Maddesi 1. Fıkrası” Herkes Kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür” hükmünce emlak vergisi tahsil edilmesi gereklidir” ifadelerine yer vererek şart olduğunu belirtti.