Büyükşehir Yasası’yla, Büyükşehir’in mülki sınırları içinde kalan tüm köy ve belediyelerin kamu tüzel kişilikleri kaldırmasıyla başlayan mülkiyet sorunu devam ediyor. Yasa nedeniyle Kilyos merkezde bulunan 12 hanenin tapu sorunu çözme kavuşmazken 5 hanenin de aynı sorunla karşı karşıya olduğu öğrenildi.


????????????????????????????????????

‘Büyükşehir Yasası’ nedeniyle köy statüsünden mahalle statüsüne geçen Sarıyer’in birçok yerleşim yerinde sorunlar bitmek bilmiyor. Başta köylülerin işletmiş olduğu sahiller olmak üzere mera arazisi ve tapusu olmayan yerleşim yerlerinin kullanım hakkı yasa nedeniyle İBB’ye geçti. Bu süreç aynı zamanda birçok köyün mağdur olmasında neden oldu. Sahilleri,  tarım arazileri, meraları alınan köylülerin şimdi de evlerinin ellerinden alınması söz konusu.  Yasa nedeniyle sorunların sıklıkla yaşandığı yerlerden birisi de Kilyos oldu. Yasa gereği Kilyos merkezde bulunan 12 hane için tapuları olmadığı gerekçesiyle kamulaştırma süreci başlatıldı. 12 hane için başlatılan süreç çözüme kavuşturulmadan 5 hanenin daha aynı sorunla karşı karşıya kaldığı öğrenildi.

Mera arazisi üzerine bulunan hanelere hazine el koyarken Sarıyer Belediyesi ise mülkiyet hakkının kendisinde olduğunu gerekçe göstererek konuyu mahkemeye taşıdı. 5 hanenin mahkeme süreci devam ederken durumdan şikâyetçi olan köylüler evlerin açık ihale usulüyle değil, ödeyebilecekleri fiyatlarla kendilerine satılmasını istiyorlar.

????????????????????????????????????

        “Kara kara düşünüyoruz”


Konuya ilişkin gazetemize konuşan Kilyoslu Edibe Yıldırım, endişeyle süreci takip ettiklerini söyledi. Kilyos’ta doğum büyüdüğünün altını çizen Yıldırım, “Evlerimizin hepsi çok eskiden yapılmış. Bu evlerimiz mera arazisinde yapılmış durumda.  Farklı tarihlerde yapılan kadastro çalışması sonucu bazı hanelere tapu verilmiş. Doğduğumuz büyüdüğümüz evlerimizin bu durumda olması bizleri üzüyor. Bize ‘Çıkın!’ dedikleri zaman ne olacağını düşünmüyoruz. Ben bu durumun çözülmesini istiyoruz. Mağdur olan insanlar kara kara düşünüyor. Talebimiz bizleri mağdur etmeyecek bir öde planının çıkartılmasıdır” şeklinde konuştu.

????????????????????????????????????Dilek Hanlar ise, durum karşında çaresiz kaldıklarını ifade ederek, “35 senedir burada oturmaktayım. Sarıyer’de evlenerek gelin olarak geldim buraya. Ben de bu durumdan dolayı çok üzülüyorum. Sorunun nasıl çözüleceği konusunda da bir fikrim yok. Şimdilik en yakın çözüm ödeyeceğimiz oranda taksitlendirmelerin yapılması. Ödemelerden sonra bizlere tapularımızın verilmesi temel talebimizdir. Şimdi burada çıkartılan değer doğru değil. Yani biz buraya yerleştiğimizde buraların değeri bu kadar değildi. Dolaysıyla buraya değer katanlar bizleriz bu bağlamda kolaylıkların sağlamamsı gerekiyor. Öncelikli olarak bizlere hak tanınması gerçekliyor” şeklinde konuştu.

Selçuk Arslan