Başbakan Ahmet Davutoğlu Londra'da yaptığı açıklamada "Halep bombalandı, 70 bin kişi Türkiye'ye doğru yola çıktı" diyerek yeni göç dalgasını duyurdu.


Başbakan Ahmet Davutoğlu İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Suriye'nin Donörleri Konferansı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, "Halep'teki hava saldırılarından dolayı, 10 bin yeni sığınmacı Kilis kapısının önünde beklemektedir. Halep'in kuzeyindeki kamplarda bulunan 60-70 bin kişi Türkiye'ye doğru hareket ediyor." diyerek yeni göç dalgasını duyurdu.

"SINIRA GELEN HİÇBİR MÜLTECİYİ GERİ ÇEVİRMEYECEĞİZ"


davutoglu-70-bin-kisi-daha-turkiye-ye-geliyor-Davutoğlu yaptığı konuşmada, konferansta ne karar alınırsa alınsın Türkiye'nin Suriye mültecilere insani yardımı devam edeceklerini ve savaştan kaçarak Türkiye sınırına gelen hiçbir mülteciyi geri çevirmeyeceklerini kaydetti.

"KAMPLARDA YAŞAYAN MÜLTECİLERE 10 MİLYAR DOLAR HARCADIK"


"Bugün başarısız olursak, sadece Suriye için değil, insanlık için de başarısız oluruz. Dün Ankara'da bir hastaneyi ziyaret ettim. Hava saldırılarında 3 çocuk vücutları, yüzleri yanmış. Aynı odada terör saldırısında yaralanan bir Türk çocuk vardı. Bunlar aynı neslin çocukları. Baba olarak da çok kötü hissettim. Bu çocuklar için ne yapacağız. Türkiye 2.5 milyon Suriyeli mülteciyi misafir ediyor. Türkiye'de Suriyeli olmayan hiçbir kent yok. Sadece kamplardaki Suriyeliler için 10 milyar dolar harcadık. Diğer şehirdekiler için birçok hesaplama var, belki 20 milyar dolar ek masraf, sosyal ve ekonomik maliyet var. Türk ulusundan gurur duyuyorum. Bugüne kadar Suriyelilere karşı hiçbir karşıt gösteri olmadı.

"TÜRKİYE YARDIMA DEVAM EDECEK, HİÇBİR SURİYELİ YARDIMSIZ KALMAYACAK"


Bakanlar Kurulu'nda Suriyelilerin Türkiye'de çalışmalarına izin verdik. Onlar bizim vatandışımız değil ancak arkadaşımız, kardeşimiz. Bugünkü konferans ne olursa olsun Türkiye yardıma devam edecektir. Bu politikaya devam edeceğiz. Hiçbir Suriyeli yardımsız kalmayacak."

"BUGÜN İNSANLIĞIN 2 DÜŞMANI VAR: ESAD VE IŞİD"


Suriye'den mülteci akınının Esad rejimi ve şimdi ona destek veren yabancı güçlerin hava saldırıları sebebiyle meydana geldiğine dikkat çeken Davutoğlu, IŞİD'i de burada oluşan güç boşluğunun meydana getirdiğini ifade etti. Davutoğlu, "Bugün insanlığın iki düşmanı var: Esad rejimi ve barbar terör örgütü IŞİD. Savaş suçu işleyen bu güçlere karşı omuz omuza olmalıyız." şeklinde konuştu.

YENİ GÖÇ DALGASI


Halep'e yönelik hava saldırıları nedeniyle 10 bin sığınmacının Türkiye sınırında beklediğini ifade eden Davutoğlu, "Halep'teki hava saldırılarından dolayı, 10 bin yeni sığınmacı Kilis kapısının önünde beklemektedir. Halep'in kuzeyindeki kamplarda bulunan 60-70 bin kişi Türkiye'ye doğru hareket ediyor" diye konuştu.

"ŞU AN BENİM KALBİM TÜRKİYE SINIRINDA"


Davutoğlu; "Bu sabah 05:00'de ayrılmadan önce elime bir rapor geldi. 10 bin yeni sığınmacı Kilis sınırında bekliyor. Halep'de meydana gelen hava saldırıları. Şu an benim kalbim Türkiye sınırında. Ben size önümdeki kağıttan değil kalbimden sesleniyorum. Sadece 2.5 milyon kişiye ev sahipliği yapan başbakan olarak değil, bizim kalbimiz bütçemizden büyük. Bu kişiler bizim ailemizin fertleri. Esed, IŞİD ve Rus tarafından sürdürülen saldırılar kesilmeli." dedi.