Sarıyer İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri, toplumumuzda organ bağışı hakkında yanlış algılara sahip olduğunu söyleyerek, organ bağışının önemini Sarıyer Posta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’na anlattı.


Sarıyer Belediyesi ve Garaj Organizasyon’un ortaklaşa düzenlediği olan İstanbul İkinci El Festivali'nde stant açan ve vatandaşları organ bağışında bilgilendiren Sarıyer İlçe Sağlık Müdürlüğü temsilcileri Derya Özmen ve Begüm Kırmızı gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

“Amacımız farkındalık yaratmak”


IMG_3440Organ bağışı konusunda sürekli halkı doğru bilgilendirme adına birçok etkinlikte yer aldıklarını belirten Derya Özmen ve Begüm Kırmızı, “İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak. Sarıyer’in farklı mahallelerinde oluşturduğumuz ekiplerle organ bağışının önemini anlatıyoruz. Öncelliğimiz farkındalık ve kafalarındaki soru işaretlerini gidererek, organ bağında bulunmalarını sağlamak” olduğunu belirtti.

Organ bağışında vatandaşların ne gibi tereddütleri var?


Konunun önemine değinen Özmen ve Kırmızı, vatandaşların organ bağışı konusunda korkularının olduğunu belirterek, “İlk tereddütleri dini yönden oluyor. Gelen çoğu kişi dinen caiz mi diye soruyor. Biz de dini olarak diyanetin fetvasının olduğunu söyleyerek bilinçlendiriyoruz. İkinci olarak organ mafyasının eline bilgilerinin geçeceği korkusu var. Üçüncü olarak, ailemiz ailesi kapısında beklerken sorarlar mı ya da organ bağışında bulundum diye organlarımı hemen alırlar mı? Hepsine gereken bilgilendirmeyi yapıyoruz, genelde ikna oluyorlar” dedi.

“Toplumda yanlış algı mevcut”


Vatandaşların bilmesi gereken önemli konuların olduğunu dile getiren ekip şu açıklamalarda bulundu: “Organ bağışının geçerli olabilmesi için beyin ölümünün yoğun bakımı olan bir hastane ortamında gerçekleşmesi gerekiyor. Yani yolda sokakta evdeki ölümlerde organ bağışı geçerli olmuyor. Yanlış algı olması organ bağışını etkiliyor. Organ bağışında en önemli engelimiz aile onayı. Kişi organ bağışında bulunuyor, ancak beyin ölümü gerçekleştiğinde birinci derece tanıdık sorulması gerekiyor. O an ki ruh hallerinden dolayı birçok aile bu durumu kabul etmiyor. Aile hayır dese organ bağışı yapılamıyor.”

En çok hangi yaş grubu organ bağışı yapmak istiyor?


IMG_3449Organ bağışının en çok hangi yaş grubunun dikkatini çektiğini, “ Soru sormaya 35 ve üst yaşları gelirken, gençlerimiz bu konuda daha çok bilinçli. Gençlerimizden bu yönde umutluyuz. Durumun farkındalar. En çok, böbrek alınıyor. Ama ülkemizdeki sağlık alanında gelişmenin olmasından dolayı hem iç hem de dış organ bağışı yapılıyor.  Sarıyer’e genel mesajımız “Toprak olmasın can olsun” diyerek herkesin yapması gerektiğini belirtiyoruz” sözleriyle dile getirdi.

Pehlivanoğlu’ndan destek


Sarıyer Posta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu, röportajdan sonra organ bağışının önemine dikkat çekerek, organ bağışı kaydını yaptırarak kampanyaya destek oldu.