Defalarca gündeme getirdiğimiz Rumelifeneri Ceneviz Kalesi sonunda birilerinin dikkatini çekerek, çalışma başlatılıyor.  Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Restorasyon Dairesi Başkanlığı sitesinden yapılan resmi açıklamaya göre; Rumelifeneri Ceneviz Kalesi'nin projelendirilmesine dair ön çalışmalar başlatıldı.


rumelifeneri kale

Sarıyer’in en eski tarihi eserlerinden biri olan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan, Rumelifeneri Ceneviz Kalesi restorasyon çalışması için Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçti.

Kale kiraya verilecek


Restorasyon çalışmaları bittikten sonra yaklaşık 46 dönümlük kullanım alanına sahip kale kiraya verilecek. Özel tesis alanı olarak kiraya verilecek kalede; müze, çok amaçlı salon, sergi salonları, sanat atölyeleri, sanat galerileri, kütüphane, arşiv ve dokümantasyon merkezi veya halk kültürü araştırma, eğitim ve uygulama merkezi veya kültür ve sanat araştırma ve uygulama merkezi gibi kültürel üniteler ile müze mağazacılığı, kafeterya ölçeğindeki yeme içme üniteleri, vb. gibi ticari ve sosyal işlevli mekânlar olacak. Proje bittiğinde Sarıyer’e kültür ve turizm alanında ciddi bir katkısı sağlayacak.

Tarihe şahitlik etti


İstanbul'da Rumelifeneri sırtlarındaki 17.yy döneminden kalma Rumelifeneri Kalesi Cumhuriyet döneminde askeri karakol olarak kullanıldı. İstanbul Boğazı'nın Karadeniz tarafından en uç noktada yer alan kalenin kemerli bir giriş kapısı bulunuyor. İki büyük kulesi olan ve 17.yy'da IV. Murad zamanında yeniden inşa edilen kalede o dönem 60 asker evi, 100 top, cephanelik, buğday ambarları, bir camii vardı ve 300 asker yaşıyordu.