Doğu Türkistan'ın Gulca kentinde yaşanan olaylarda yaşamını yitiren 200 Uygur Türkü için toplanan Uygur Türkleri,Tarabya sahilinde toplanarak, Çin Başkonsolosluğu'na yürüdü. Başkonsolosluk önündeki eylemde, polis ve grup arasında arbede yaşandı.

Çok sayıda Uygur, Doğu Türkistan STK Birliği tarafından yapılan çağrı ile Sarıyer'deki Tarabya sahilinde toplandı. Buradan da Çin Başkonsolosluğu önüne yürüdü. Polis ekipleri, protesto öncesi yoğun güvenlik önlemi alırken, grubun getirdiği yumurtalara da el koydu. Yapılan basın açıklamasında Doğu Türkistan'daki Çin zulmünün durdurulması istendi. Türk İslam dünyasının, BM'nin, İslam Birliği Teşkilatı'na seslenen grup, Çin'e müdahale çağrısında bulundu.

BARİYERİ AŞMAK İSTEDİLER


Basın açıklamasından sonra, bazı Uygur Türkleri, polis bariyerini aşıp başkonsolosluğa ilerlemek istedi. Ancak, polis buna izin vermedi. Bunun üzerine, polis ile grup arasında arbede yaşandı. Grup üyelerinin bir kısmı araya girerek arbedeyi sonlandırdı. Yapılan duanın ardından protesto gösterisi sona erdi.