Taksici Esnafının sorunları bitek bilmiyor. Her gün büyük fedakârlıklarla Sarıyerlilere hizmete veren taksicileri sıkıntıya düşüren ise trafik sorunu ve ağır çalışma koşulları. Esnaf sorunun çözümü için bir an önce alternatif projelerin hayata geçirilmesini istiyor.


 Taksicilerin çalışma koşulları, yaklaşık bir ay önce Sarıyer’in yanı başında olan Kağıthane ilçesinde bir taksicinin, aracına binen müşterisi tarafından darp edilerek aracının gasp edilmesi olayıyla tekrar gündeme geldi. Sarıyer’de hizmet veren Kumsal Taksi Merkezi çalışanları meslektaşlarının başına gelen olay nedeniyle üzüldüklerini ifade ettiler.

Taksici esnafının sorunlarını ve çalışma koşullarını Sarıyer’de hizmet veren Kumsal Taksi Merkezi çalışanlarıyla masaya yatırdık. Taksici esnafının en büyük sorunu trafik. İstanbulluların korkulu rüyası haline gelen trafik sorunu nedeniyle taksiciler müşteri alamaz hale gelmiş. Özellikle Büyükdere Caddesi’nde meydana gelen trafik yoğunluğu taksici esnafın işlerinde yarı yarıya kadar düşürüyor. Evlerine ekmek götürmenin telaşı içinde olan taksicileri trafik nedeniyle günün en verimli zamanını trafikte beklemekle geçirdiklerini ifade eden esnaf, bir an önce alternatif projelerin hayata geçirilmesini istiyor.

“GÜVENSİZ KOŞULLARDA ÇALIŞIYORUZ”


taksiciKonuya ilişkin gazetemize değerlendirmede bulunan 3 yıllık taksi şoförü Gündüz Çilekeroğlu,  en ufak bir şüphe nedeniyle taksicilerin müşteriler tarafından hırsızlıkla suçlandığını ve bu durumdan kendilerinin rahatsız olduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Taksicilerin çalışma koşullarına dikkat çeken Çilekeroğlu, “Can güvenliğimiz konusunda eski yıllara nazaran biraz daha iyileşmeler yaşandı, ama yeterli değil. Mesela AVM’lerde hizmet veren taksicilerin panik butonları var. En ufak bir durumda nu buton kullanılıyor ve tehlikelerin önüne geçiliyor. Bu sistem yaygınlaştırılmalıdır. Güvensiz koşullarda çalışıyoruz. Müşteri seçme şansımız yok. Ekmeğimiz için önümüze çıkan müşteriyi alıyoruz. Tabi artık başımız bir şey gelene kadar anaca uyanıyoruz. Kendi çabalarımızla bu tür sorunları aşamaya çalışıyoruz. Bazen de şüphelendiğimiz müşterileri can güvenliğimiz için almıyoruz” dedi.

MÜŞTERİ SEÇMEK ZORUNDA KALIYORLAR


IMG_2463Diğer bir taksi şoförü Zekeriya Çavuşoğlu’nun anlattıkları ise çalışma arkadaşının ifade ettiklerinden farksız. 4 seneden bu yana taksicilik yapan Çavuşoğlu  “En çok sıkıntımız müşterilerin tavırlarıdır. Can güvenliği konusunda pek fazla sıkıntı yaşamadık.  Can güvenliği konusunda en çok sorunu gece çalışan arkadaşlarımız yaşıyor. Her tülü insanla muhatap olmak zorunda kalıyorlar.    Gece çalışan arkadaşlarımız müşterini seçmek durumunda kalıyorlar. Çünkü her türlü şey başına gelebilir” şeklinde konuştu.

NOT: Haberin tamamı Sarıyer Posta Gazetesi’nin 78’inci sayısında.