İstanbul’da boğazın incisi olarak tanımlanan Sarıyer’de vatandaşlar sorunlarla boğuşuyor. Sarıyer sokaklarında yaptığımız röportajda vatandaşlar altyapı, spor yatırımlarının eksikliği, işsizlik, emlak ve çevre duyarlılığı gibi birçok sorunun olduğu ifade etti.


Sarıyer Posta Gazetesi olarak Sarıyer’in sokaklarında vatandaşın nabzını yoklamaya devam ediyoruz.  Bu sayıdaki “Sizce Sarıyer’in temel sorunu nedir?” sorusunu yönelterek Sarıyer’in sorunlarını vatandaştan almaya çalıştık. Vatandaşlar sağlık, altyapı, spor yatırımlarının eksikliği, işsizlik, emlak, trafik çevre duyarlılığı ve daha birçok konuda sorunlar yaşadıkları anlatı. Röportajda verilen ortak mesaj da Sarıyer’in daha çok güzelleşmesi ve Sarıyerlilerin yaşam standartlarının yükseltilmesi konusunda yetkililerin daha çok çalışması gerektiği belirtildi.

İşsizlik Sarıyer’in başta gelen sorunları arasında yer alıyor


Sarıyer’in sorunlarının başında işsizlik geldiğini ve Sarıyer’e yatırım yapılmadığını eleştiren Yonca Kebap’ın sahibi ve işletmecisi Atakan Yıldız, “Öncellikle sosyal yardımlaşmada daha çok duyarlı olunmalıdır. Hem dinimiz hem de toplumumuzun hassasiyeti olan yardımlaşma konusunda yetkililer daha çok sorumlu davranmalıdır. Sarıyer’in en büyük sorunların başında işsizlik geliyor. Sarıyer’e hiçbir yatırım yapılmıyor. Gençlerimizin çoğu işsiz ve ilçe dışında çalışıyorlar. Sarıyer denizi ve piknik alanı olmazsa bir köyden farklı değildir. Sadece yaz aylarında millet sahile ve piknik amaçlı geliyor. Sarıyer’in arazisinin çok olmasına rağmen büyük AVM’ler başka ilçelerde yapılıyor. Burada yapılacak olan bir AVM’yle hem gençlerimize iş olanağı sağlanmış olacak hem de İstanbul’un birçok yerinden buraya alışveriş yapmak için gelirler. Böylece Sarıyer’deki işsizlik sorunu çözülmüş olacaktır” ifadelerini kullandı.

Hastane eksikliği, sahillerin ücretli olması sorunu


Sarıyer’de sağlık, spor ve benzeri birçok sorunun mevcut olduğunu ve bu sorunların acilen çözülmesi gerektiğini belirten Hilal Bereket (öğrenci) şöyle devam etti: “Sarıyer’in başlı birkaç sorunu var. En büyük sorunlardan ve önemlisi olan hastane sorunudur. Mevcut hastane hem eksik kalıyor hem de yeterli donanıma sahip değil. Burada yaşayan vatandaşlarımız ya günlerce randevu bekliyorlar ya da başka hastanelere gidiyorlar. Bu kadar çok nüfuslu Sarıyer’de hastanenin eksik olması utanç verici bir durum. Sarıyer’e yakışacak donanımlı bir devlet hastanesinin olması şart. Bir diğer sorun da sahillerimizin büyük bir kısmının ücretli olmasıdır. Bu ücretlendirme Türkiye’nin hiçbir yerinde yoktur. Ücretli olmasına rağmen sahillerimiz kirli ve bakımsız bırakılmıştır. Son olarak Sarıyer olarak takımımıza sahip çıkmıyoruz. Sarıyer sporumuzun bu kadar başarı elde etmesine rağmen hala takımımıza yakışan bir stadımız yok. Elimizde olan stat hem küçük hem de büyük müsabakalarda yetersiz kalıyor. Bu sadece stat için değil Sarıyerli gençlerin spor yapabilecekleri alanlar oluşturulmalıdır.”

Altyapı ve trafik sorunu


Sarıyer’de erkek kuaförü olan Murat Avşar ise Sarıyer’deki altyapı eksikliğinin altını çizerek, Sarıyer’in alt yapı sorunu var bu sorunlar başında kaldırım sorunu gelmektedir. Sarıyer’de buluna birçok sokağında kaldırımlar yok denecek kadar dar. Bu kaldırımlardan bırakın iki insan bir kişi bile yan yana geçmekte zorlanıyor. Durumun böyle olmasına rağmen bir de arabalar kaldırıma çıkıp park ediyor. Kaldırımların dar olmasından dolayı vatandaşlar yolun üstünde yürümek zorunda kalıyor. Bu durum çok tehlikeli. Birçok kez kaza yaşandı. Bir can kaybı yaşanmadan bu duruma bir an önce çözüm bulunması lazım” şeklinde konuştu.

Sarıyer’de emlak sorunu


Sarıyer’in başta gelen sorunların arasında bulunan emlak sorunu neredeyse tüm Sarıyerlilerin şikayetçi olduğu bir sorun. Bu sorundan en çok etkilenenler öğrencilerdir. Öğrenciler kalacak yer bulmakta zorlandıkları gibi kira bedellerinden de yakınıyor. Sarıyer’de öğrenci olarak kalan Mehmet yılmaz sorunu şu sözlerle dile getirdi:Sarıyer’in en büyük sorunların başında emlak sorunudur. Sarıyer’de kiralık ev bulmak neredeyse imkansız. Kiralık olan evlerin fiyatlarıysa dudak uçuklatır nitellikte. Özellikle Sarıyer’de yaşayan öğrenciler için ciddi bir sorun. Kiraların biraz düşürülmesi ve barınma sorununun ortadan kalkmasıyla öğrenci yoğunluğunun artacağı kanaatindeyim. Bu yoğunluk hem Sarıyer esnafına hem de öğrencilere yarayacaktır. Bu konunun çözülmesi gerekir.”