Baykar Teknik Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Sarıyer Ülkü Ocakları tarafından organize edilen Milli Beka, Milli Teknoloji Gençlik Konferansı'nda konuştu. 

Konferans İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sarıyer Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Konferansta konuşan Bayraktar, "Bu yaşadığımız devire her kullandığımız silahın içinde tetiği çektiğinizde arada bir bilgisayar var. Arada başka bir karar verici, bir beyin sistemi, bilgisayar sistemi var. Nereye düşeceği belli değil. Uçakların içindeki sistemlere hakim olmak zorundasınız. Özellikle bu beyin sistemine hakim olmak zorundasınız. Yoksa bunlar ancak başınıza bela olur. Yeri geliyor kendi geminizi, kendi uçağınızı vuruyorsunuz. Özellikle Kıbrıs çıkarmasında böyle bir olay yaşıyoruz. Biz kendi uçağımızla kendi gemimizi vuruyoruz. Bir taraftan bunu yaptığınızda bağımsız olmayı bir tarafa bırakın iyice bağımlı hale geliyorsunuz. Adam bunu leblebi üretir gibi üretiyor. Kilogramını binlerce dolara satıyor. Yapmadığınızda hem bağımlı oluyorsunuz, hem de müreffeh olamıyorsunuz. Bu yaşadığımız dünyada hem bu alanlarda bağımsız olmadığınızda, hem de müreffeh olmadığınızda ne oluyor? Hemen etrafımıza bir bakalım. Suriye ne halde, Irak ne halde. Harran Ovası dünyanın en verimli ovalarından bir tanesi. On binlerce insanı burada çalıştırıyoruz. Bütün mahsulü satıyoruz bir F-16 alabilmek için. Ama o F-16 dışarıdan aldığınızda ne sizi tam manasıyla koruyabiliyor, ne de ayırdığınız kaynaklardan dolayı katma değer sizde kalmamış oluyor ve fakirleşiyorsunuz. Bu yüzden milli teknoloji özellikle savunma sanayinde ve bunun yanında tüm diğer alanlarda, sivil alanlarda bir beka meselesi ve çok kritik. Çok zengin bile olsanız bu teknolojilerin içindeki fikri haklar, fikri altyapı size ait değilse, onları üreten kimse ancak onlara hizmet ediyor" ifadelerini kullandı. 

"Türkiye İHA-SİHA'ları yurt dışına ihraç eder hale geldi"

Türkiye'nin artık İHA-SİHA'ları yurt dışına ihraç eder hale geldiğini kaydeden Bayraktar, "Bunlardan bir tanesi Ukrayna. Havacılıkta dünyanın en büyük uçağını yapan ülke. Roket motoru teknolojisinde Amerika'dan bile daha ileride. Türkiye lahmacun değil, domates değil, tekstil ürünü değil, bir yüksek teknoloji işini, özel bir ürününü ve kendi markasıyla, kendi mühendislerinin hayal edip, tasarlayıp, araştırıp, geliştirip ürettiği, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından geliştirilen İHA-SİHA'sını dünyaya satar hale geldi. Bu da Türkiye'nin muasır medeniyetler seviyesine teknoloji anlamında vurması açısından çok önemli bir başarı. Allah'a şükür Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yaptığı bu başarılı operasyonlarla İHA ve SİHA'larımız kendi sınıfında en iyisi olma unvanını hak etti" diye konuştu.