İlçede sandık başkanları AKP ve ilçe seçim kurulu listeleri arasından kurayla belirlendi.


30 Mart yerel seçimlerinde tartışma çıkan Sarıyer'de CHP, MHP ve SP, listesini geç teslim etti, ilçede sandık başkanları AK Parti ve ilçe seçim kurulu listeleri arasından kurayla belirlendi.

Cumhuriyet gazetesinde yer alana habere göre, 7 Haziran seçimlerinde yaklaşık 175 bin seçim sandığının başkasının kurayla belirlenmesi skandalları da beraberinde getirdi. AK Parti’nin daha önce ağırlıklı olarak kendisine yakın isimlerden oluşan isimlerin kurayla belirlenmesine son ana kadar itiraz etti. Kuranın ardından bir partinin sandık başkanlarıyla ilgili listeler diğer partiye gönderildi. En çarpıcı skandal ise İstanbul Sarıyer'de yaşandı. Aday listelerini YSK'ye 34 dakika geç ulaştıran CHP, MHP ve SP kuraya katılamadı. Bu ilçelerdeki tüm sandıkların balkanları ilçe seçim kurulu ve AK Parti'nin listeleri arasında yapılan kurayla belirlendi.

Bu seçimlere kadar sandık kurulu başkanları ilçe seçim kuralları tarafından belirleniyordu. Bu süreçte AK Parti'ye yakın kamu görevlilerine ağırlık verildiği iddiaları sürekli tartışma konusu oluyordu. YSK'nin bu yıl ilk kez uyguladığı kura için bir önceki seçimde en yüksek oyu alan siyasi partiler, adaylarını seçim kurullarına bildirmişti.

Toplam 957 ilçede görev yapacak sandık kurulu başkanları 13 Nisan'da kurayla belirlendi. İlçe seçim kurulu müdürleri Ankara'da 10 günlük bir eğitimden geçirildi. Müdürlerin birçoğu yeni sistemin sorunlara neden olacağını savunarak itiraz etti. İtirazların temelinde özellikle AK Parti'den gelen şikayetler rol oynadı.

YSK partileri uyardı


Sandıklarda diğer partilerle eşit şartlarda söz sahibi olmak zorunda kalan AK Parti, uygulamaya karşı çıktı. YSK de partilerin üst düzey yöneticilerini ''İsim bildirmiş olmak için bildirmeyin, donanımlı isimler seçin'' diyerek uyardı. Sonuçta bir ilçede en yüksek oyu alan 4 siyasi partinin listesi ile ilçe seçim kurulunun listeleri torbaya konuldu ve kura yöntemiyle başkanlar belirlendi. Ancak bazı seçim bölgelerinde düşük oy alan partiler ilçe seçim kurullarına aday gönderemedi. Bazı ilçelerde ise partiler kendilerine tanınan sürede liste bildiremedi. O ilçelerden en kritik olanı ise İstanbul Sarıyer oldu. Süreçte bir diğer skandal da sandık kurulu listelerinin partilere bildirilmesinde yaşandı. Bazı ilçelerde CHP'li sandık başkanlarına ilişkin görev kağıtlarının AK Parti'ye, AK partili başkanların kağıtlarının ise CHP'ye gönderildiği öğrenildi.