Zeybek: 600 Milyon Doların üzerinde gayrimenkulü olan bir belediye olacağız.


Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek Pınar Mahallesi’nde yapımı devam eden Sarıyer Belediyesi Hizmet Binası’nda Sarıyer Posta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’yla bir araya geldi.


 

DCIM100MEDIADJI_0021.JPG

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in mühendis olması ve Mimar Gökan Zeybek’in proje üzerindeki etkisini Pehlivanoğlu’na değerlendiren Zeybek, Sarıyer’de yapılan projelerin bitmesiyle, “50 - 55 milyonluk mülkü olan bir belediyeden 600 milyon doların üzerinde gayrimenkulü olan bir belediye olacağız” dedi.

  1. 500 metrekare arazi üzerine yapılan 2014 yılı Mayıs ayında yapımına başlanan ve 29 Ekim’de açılması planlanan Belediye Hizmet Binası’nın içinde Kültür Binası, müzelerinde bulunduğu 3 bölümden oluştuğunu belirten Zeybek, proje hakkında bilinmeyenleri, mimar gözüyle ilk kez gazetemize açıkladı.


“Sarıyer’in 100 yılını planlıyoruz”


Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in vizyoner yapısının bu projelerin hayatta geçmesinde çok etkili olduğunun altını çizen Zeybek, “Biz göreve geldiğimizde; Sayın Belediye Başkanı Şükrü Genç’in başa gelmesiyle birlikte Sarıyer’de değişmeler başlandı. Şükrü Genç’in sivil yaşamda elde ettiği birikimle Sarıyer Belediyesi’ne kalıcı tesisler kazandırma gayreti içinde oldu. Her mahallede yurttaşa dokunan yapılar kurdu. SAGEM, SADEM, kreş ve hayatın her alanına dokunan hizmetler mevcut.  Bu alanda çalışmalarımız devam ediyor. Temel amacımız, Sarıyer’in 100 yılını planlıyoruz. Sayın belediye başkanımız olmasaydı, bu hizmetlerin ve belediye başkanlık binamızın yapılması mümkün değildi. 3 bin metre karesi Sarıyer Belediyesi, geriye kalan hazine arazisi üstüne yapılan Sarıyer Belediye Hizmet binası, doğrudan doğruya belediye başkanımızın vizyoner yapısıyla bu hale geldi” dedi.

Zeybek: Binanın yapımı sırasında çok engellendik


4Binanın yapımı sırasında birçok kez engellendiklerini ve binanın siyasete malzeme yapıldığını dile getiren Zeybek, “Halkımızın beleğine güvenerek şöyle bir hatırlatma yapmak istiyorum. 2 yıl önce yapılan yerel seçimlerde rakibimiz olan AKP Belediye Başkan Adayı, seçimi kazanması durumunda, devam eden binanın yapımına son vererek, yeni binayı Çayırbaşı’nda yapacağını söyleyerek siyasi propaganda yapıyordu. Ama Sarıyer halkı hem belediye başkanımıza olan güven hem de vizyonumuzdan dolayı, bu binanın 2016 yılında bitirme yetkisini bize verdi. Bittiğinde herkes kendisine bir pay çıkarabilir” ifadelerini kullandı.

“Böyle bir vizyonu ortaya koymak Sayın Şükrü Genç’e nasip oldu”


Gökan Zeybek, teknik ekibin etkisini anlatırken şu ifadeleri kullandı: “Sarıyer halkının en az parasıyla en iyi yatırımı yapma gayreti içinde olduk. İddia ediyorum 90 bin metrekare bir kamu binasının, Sarıyer Belediyesi’nin yaptırdığı başka bir kamu binası yoktur. Normalde böyle bir binalar bizim harcadığımız paranın 2 hatta 3 katıyla yapıldığını biliyoruz. Biz şunu yapmaya çalışıyoruz. İleri teknoloji kullanıyoruz akıllı bina yapıyoruz, enerji verimliliği en üst düzeyde bina, çevreye duyarlı ve Bream sertifikası en üst seviyede olan binayı yapıyoruz. Bu güne kadar hiçbir kamu yapısının almadığı Premium Bream Sertikasını aldık. Bizim binamızla diğer binaları karşılaştırmak; bir yarış otomobili ile bir kamyoneti karşılaştırmak gibi olur.

Her tür engellimiz binanın yapısında düşünüldü. Bütün engellerimizin bu binada hiç kimseye yardım duymadan bütün ihtiyaçlarını giderecek şekilde tasarlandı.


2Binanın yapılmasında belediye kadromuz önemli görevleri üstlendi. Belediyeyi teslim aldığımızda kadrolarımızın çoğu vardı bazılarını biz ekledik. Ancak, ‘At sahibine göre kişner’ diye bir deyim vardır, bu belediyenin 20 - 30 yıldır var olan bu teknik kadroların, böyle başarılı işler yapmasındaki temel unsur belediye başkanımızdır. Şükrü Genç’ten önce de birçok belediye başkanı Sarıyer halkına hizmet etti ama aynı mühendis ve mimarlar bu belediyede çalışıyorlardı! Böyle bir vizyonu ortaya koymak Sayın Şükrü Genç’e nasip oldu.”

Zeybek’ten yeni bina yapacaklara çağrı


Akıllı binaların önemine vurgu yapan Zeybek, “Sarıyer halkını en çok ilgilendiren belediye hizmet binasıdır. Bu kompleksin tümü akıllı, yeşil binadır. Enerjisinin belli bir kısmını kendisi üretecek. Güneş ve yağmur suyuyla enerjisi geri dönüşecek. Sadece enerji değil israf ve küresel ısınmaya karşı başlatılan en güzel çalışmadır. Bu kamunun tasarrufları konusunda bir mesajdır. Buradan yeni bina yapacak olan Sarıyerli vatandaşlarımıza, bundan sonra yapılan tüm binalarınızda yağmur suyu ve güneş enerjisi gibi doğal kaynakların geri dönüşümlerini tasarlayarak yapın. Yağmur suyu ve güneş enerjisi geri dönüşümüyle, ithal ettiğimiz doğalgaza daha az para, daha az ağaç kesimi ve çevrenin daha az kirlenmesi sağlanarak, daha temiz bir dünyada yaşarız” diyerek herkese çağrıda bulundu.

“Turizmin göz bebeği Sarıyer, kültür ve sanatın merkezi olacak”


3Sarıyer’i kültür merkezi haline getirecekleri belirten Zeybek, “En önemli projemizde 700 koltuk kapasiteli ve 22 metre salon yüksekliği olan kongre ve kültür merkezi binamız hizmet binamız ile eş zamanlı yapılıyor. Projenin bitmesi ile birlikte İstanbul’da en büyük salonlardan biri olacak. Bu sayede de özel sanatçılar, tiyatrolar, konser ve etkinlikler açısında da Sarıyer kültür ve sanat merkezi olacak. Yapılan bu kültür merkezine laik, Cumhuriyet insanı ve demokrasiye önemli katkılar sunan değerli bir isim verilecek. Sarıyer’de Yaşar Kemal Kültür Merkezi, Nejat İşler, Rauf Denktaş ve bu salonla birlikte 4 salonumuzla kültür ve sanat merkezi haline dönüşüyor. 5 sene önce bunları konuşmak kimsenin aklına gelmezdi. Yıl sonunda koltuk kapasitesi 2 bine ulaşan bir merkezi olacak. Turizmin göz bebeği Sarıyer, kültür ve sanatın merkezi olacak” dedi.

Yönetim kadrosu taşınacak


Binanın bitmesiyle taşınmaların başlayacağını dile getiren Zeybek, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bu binamızda Belediye başkan yardımcıları, müdürlükler ve diğer birimlerin görev yapacağı bir bina olacak. Arazi ve alanlarda çalışan birimlerimiz eski yerlerinde çalışmaya devam edecek. Sadece yönetim bu binaya yerleşecek. Böylelikle hizmetlerimiz tek elden yürütülmüş olacak. Bu binaya taşınması sonucu boşalan ve birimlerimize ait binalarda sosyal sorumluluk projeleri kapsamında öğrenci yurtları, kreşler, huzur evleri gibi amaçlarda kullanılarak, halkın hizmetine sunulacak.”

Sarıyer’in değeri yükseliyor


Projenin bitmesiyle Sarıyer’in daha çok değerleneceğini söyleyen Zeybek, “Bir kurumu yönetiyorsanız, göreve geldiğimizde Sarıyer Belediyesi’nin ne kadar mülkü vardı, şu an ne kadar mülkü var? temel hedefimiz bu yapıların bitmesiyle; 50 - 60 milyonluk mülkü olan bir belediyeden 600 milyon Doların üzerinde gayrimenkulü olan bir belediye olacağız” dedi.

Ayazağa’ya Kent Park müjdesi


5Ayazağa’nın çehresini ve kalitesini değiştirteceklerini belirten Zeybek : “Ayazağa’nın bize bağlanmasıyla hizmetlerimize devam edeceğiz. Bizim amacımız herkese eşit hizmet sunmaktır. Ayazağa Spor sahası alanı önemli bir kent park yapılacak. Spor kulübümüz için spor sahası yapılacak. Sahanın etrafında bulunan müştemilat, büfe, Kuran kursu ve diğer işgaller başka yere nakledilecek. Ayazağa’nın girişinde büyük bir şehir parkı yapılacak. Kimse mağdur edilmeden Ayazağa’ya yakışır bir şehir parkı yapacağız. Mağduriyetten kastımız; kamuya ait arazilerde bina yapanlar, bugüne kadar kaldıkları için Sarıyer Belediyesi’ne teşekkür edecek ve önümüzü açacaklar. Bizim geri vitesimiz yok, biz çalışmaya devam edeceğiz.”

“Atatürk Sanayi Sitesi kurulduğundan beri ilk kez bizimle birlikte asfaltla buluştu”


Zeybek, açıklamasında sanayi bölgesinde yaşanan sıkıntılara değinerek, “Sanayi bölgesinde 3 bine yakın işyeri var. Ve binlerce çalışan var. Bunların hepsi Sarıyer’de oturmuyor olabilir, ama biz herkesin Sarıyer’de oturmasını istiyoruz. Bunlar bizim insanlarımız. Atatürk Sanayi Sitesi kurulduğundan beri ilk kez bizimle birlikte asfaltla buluştu. Bütün ana, ara ve bağlantı yollarını asfaltladık. 10 bine yakın emekçilerin sıkıntılarını çözmek amacıyla oraya daha çok öncellik verdi. Atatürk Sanayi Sitesi içinde çok güzel bir Atatürkçü, emekçi, tamirci, kadın ve erkek çalışanlarını anlatan bir rölyef çalışmasını yapacağız” dedi.

Zeybek’ten rahatlatan açıklama


Atatürk Sanayi Sitesinin yıkılması ile ilgili iddialara cevap veren Zeybek, şu açıklamayı yaptı: “CHP Sarıyer’de olduğu sürece biz oradaki tamirhanelerin yıkılıp, yerine gökdelen yapılmasına asla izin vermeyeceğiz. Çünkü biz rant peşinde koşanların değil, emekçiden yana tercihimizi kullanacağız. Çünkü oranın yıkılması demek yaklaşık 15 bin kişinin ailenin aç kalması demektir. Orada çalışan ve mülk sahibi olan herkes bilsin ki, biz orada dönüşümü getirecek hiçbir çalışmanın içinde olmayacağız. Üretmeye katkı sağlamalıyız. Bu rantçı anlayıştan ülkemizi kurtarmalıyız. Bizler üretmeden büyüyemeyiz. Dışarıya bağımlı kalmamalı, emekçiyi desteklemeliyiz. Maalesef üretmeyen bir ülke haline geldik.”

“Haksız işgallere son verdik”


Maslak bölgesinde var olan işgallerle ilgili değerlendirme yapan Zeybek, “Maslaktaki gökdelende en az binlerce beyaz yakalı çalışıyor. Bu Emekçilerimizin işe geliş ve gidişlerinde metro, otobüs durağına ulaşana kadar kesintisiz ulaşım hakkı sağladık. Bu anlamda yol üstündeki bütün işgalleri kaldırdık. Kamu yolları yayalarındır. Öncellik yayalara vererek, haksız işgallere son verdik. Hepsine teşekkür ediyoruz” dedi.

Zeybek: Kararlıyız Sarıyer’i Sarıyerlilerle birlikte yönetmeye devam edeceğiz


Sarıyer’in kanayan yarası olan imar sorununa değinen Zeybek: “2981 imar affı yasası ile ilgili meclisimizden önemli 2 karar çıkardık. Sarıyer halkı bilsin ki bu kararın gereği olan tüm çalışmalarımızı devam edeceğiz. Sarıyer’de oluşan rantı 50 yıldır Sarıyer’de yaşayan vatandaşlara aktarılmasından yanayız. Bu konudaki duruş ve bakış açımız belli. Bu anlamda ne bir adım geriye gideriz ne de verdiğimiz sözlerden başka bir noktaya sürükleniriz. Sarıyer’i Sarıyerlilerle birlikte yönetmeye devam ederek, halkın istemediği hiçbir karara imza atmayacağız.”

“Yatırımlarımız devam edecek”


Zeybek, son olarak Sarıyer’de hizmet yapmaya ve çevre ilçelere örnek olmaya devam edeceklerini söyleyerek şu açıklamada bulundu: “Bu binanın bitmesiyle yatırımlarımız elbette bitmeyecek. Hayatın her alanında çalışmalarımız devam edecek. Türkiye’nin en iyi, başarılı teknik kadrosuna sahip bir belediyeyiz. Yatırımlarımızla Sarıyer halkına kalıcı etkin eserler bırakıyoruz. Bir iki ay içinde Ayazağa’da bulunan Rauf Denktaş Kültür Merkezimizi açacağız. Yaşar Kemal Kültür Merkezimizin faaliyetlerine devam ediyor.” dedi.