Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, gecekondu kapsamındaki bölgelere tapu verilmemesine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Zeybek, Ulusal TV’de Osman Güdü’nün sunduğu Kent ve Yaşam adlı programa konuk oldu. Sarıyer’deki kentsel dönüşüm ve mülkiyet sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Zeybek, geçtiğimiz günlerde vatandaşların müdahillik talebinde bulunduğu davaya değindi. Zeybek, “Sarıyer’de önemli bir mesele ile karşı karşıyayız. Bu durumun etkilediği mahallelerimiz var. Onlar da Emirgan, Kazım Karabekir, Rumeli Hisarı, Çayırbaşı, Pınar, Ferah Evler, PTT Evleri, Kocabaş, Reşitpaşa, Poligon ve Fatih Sultan Mehmet mahalleleri. Mesele, buraların tamamını ya da büyük bir bölümünü ilgilendiriyor. Sarıyer’imizin nüfusu 400 bine yakın, yarıdan fazlası bu bölgelerde yaşıyor” ifadelerini kullandı.

İMAR AFFI YASASI’NI HATIRLATTI


1983 yılında çıkan İmar Affı Yasası’nı hatırlatan Zeybek, vatandaşların yasadan yararlanmak için Ziraat Bankası’na 2 bin lira yatırdığını aktardı. Zeybek, ”O dönemin şartlarında gecekondusu olan 10 bin lira 25 bin lira arasında para yatırdı. Yine betonarme yapısı olanlar da 50 ile 100 bin arasında bedel ödeyerek yeminli bürolara gittiler” diye konuştu. Tapu tahsis belgesinin Sarıyer için önemine vurgu yapan Zeybek, “Tapu tahsis belgesi kendisine özel imar affı yasası haklar getiriyor. Kamu vakıf, hazine, ilçe, büyükşehir belediye arazileri üzerinde ruhsatsız, ruhsata aykırı ya da kaçak yapılmış yapılar üzerinde hak sahipliği getiriyor. 1985 yılında Anayasa Mahkemesi bununla ilgili bir karar veriyor ancak ama Boğaz’ın da kendine has bir yasası var. Boğaz Yasası’nda da tapu tahsis belgesi uygulanamayacağına dair bir karar var. Orada da iki plan sınırı var” şeklinde konuştu.

İBB HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ’NİN CEVABI NE OLDU?


Sarıyer Belediyesi’nin 2011 yılında boğazın geri görünüm etkilenme bölgelerinde tapu tahsis belgelerinin tapuya dönüşüp dönüşmeyeceğini sorduğunu kaydeden Zeybek, belgeyle konuştu. Zeybek, şunları söyledi: “İBB Hukuk Müşavirliği, 2011’de ‘Bu yasanın amir hükmüne göre Boğaziçi sınırları içinde ön görünümde tapu tahsis belgeleri tapuya dönüşemez. Ama geri görünüm etkilenme bölgeleri ile geri görünüm etkilenme siluet alanlarında tapu tahsis belgelerine dönüşür’ diyor. Bunun üzerine Sarıyer Belediyesi İBB’ye bir yazı yazıyor. ‘Tapuları bize devret, biz halka verelim’ diyor. Maliye Hazinesi’ne ait olan mülkleri istiyor, vakıflara ait olan arsaları istiyor, Büyükşehir’e ait olan arazileri istiyor. Ben de bu yurttaşları sokak rayiç bedelleri üstünden tapulandırayım ve mülkiyet meselesini çözeyim diyorum. İstanbul’un bütün ilçelerindeki uygulama bu. Boğaz’ın en bakir yerlerinde, gecekonduda yaşayan yurttaşlarımızın mülk sahibi olması ile ilgili 25 yıldır bu İstanbul’u yönetenlerin olumsuz görüşü var.”