Sarıyer Belediyesi katkılarıyla Mustafa Kemal Atatürk Anadolu Lisesi ve Kardeş Şehirler Acchen, Polonya ve Finlandiya’dan Comenius projesi kapsamında Sarıyer’e gelen öğrenciler 1 haftalık süreç sonrasında seremonilerini gerçekleştirdiler.

635654843203087897Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda öğrenciler kültürler arası ilişkiler, tarih, seyahat ve göç gibi konulardan hazırladıkları ortak skeçlerle kardeşliğin önemini bir kez daha vurguladılar. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve ardından Avrupa Birliği marşının okunmasıyla başlayan program, 4 ülkenin ortaklaşa hazırladıkları İngilizce skeçlerle devam etti. Comenius projesi kapsamında ortak paydada buluşan Türkiye, Almanya, Polonya ve Finlandiyalı öğrenciler, farklı konularda hazırladıkları skeçlerle beğeni topladılar.

Yaman: Kültür bir milletin kimliğidir


Programın açılış konuşmasını yapan Mustafa Kemal Atatürk Anadolu Lisesi Müdürü Rıdvan Yaman; ‘’Kültür bir toplumun kendi tarihi içinde meydana getirdiği değer hükümlerinin bütünüdür. Her toplumun kendi kültürü vardır. Kültürün gelişmesi medeniyetin doğuşunu sağlar. Kültür bir milletin kimliğidir. Her milletin kendine özgü farklı özellikler taşıyan kültür değerleri bizler içinde zenginliktir. Aynı zamanda yaşayan farklı toplumlar, bu değerleri paylaşarak barış içinde yaşamak ve iletişim kurmak zorundadırlar. Kültürler arası etkileşimin görüldüğü bu süreçte biz Almanya, Polonya ve Finlandiyalı konuklarımızdan çok şey öğrendik, onlarda bizden çok şey öğrendiler. Kültürler arası yeterliliğin farklı eğitim sistemlerinde potansiyel olarak görülmesi projesi, okulumuzun öğrenci, veli ve kurumumuzun kültürüne katkısı son derece önemlidir’’ diye konuştu.

Bilgin: Misafirlerimizi Sarıyer’de ağırlamanın şerefine ulaştıkkaymakam


Almanya, Polonya, Finlandiya’dan Comenius projesi kapsamında Sarıyer’imize hoş geldiniz diyerek konuşmasına başlayan Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin şu şekilde konuştu; ‘’Bir çok öğrencimize bu projelerle ülkeler arasında kültürel anlamdaki etkileşime fırsat vermiş oluyoruz. Kişi bilmediğinin düşmanıdır diye bir söz vardır, ülkelerde kültürleri gelenekleri ne kadar iyi tanırsa ilişkiler de o kadar iyi olur. Dünyada iki kıta üzerine kurulmuş başka bir ülke yoktur. Misafirlerimizi Sarıyer’de ağırlamanın şerefine ulaştık’’

Polonya Başkonsolosu Grzegorz Michalski'den teşekkür mesajı


Konuşmasını yapmak üzere mikrofona davet edilen Polonya Başkonsolosu Grzegorz Michalski; ‘’Geçen yıl Türkiye ve Polonya ilişkilerimizin 600. yılını kutladık yani 1414 yılından itibaren ülkelerimiz arasında her alanda ilişkilerimiz var. Tarihimizde göğüs kabartıcı örnekler var. Comenius projesi, Türk misafirliği sayesinde bu günlere kadar gelmiştir. Polonez köyümüzde var burada. Bu kültürleri tanımak açısından çok yardımcı oluyor. Polonya’ya her yıl Türkiye’den 3000 bine yakın öğrenci geliyor. Polonya, Türk talebeleri için seçilmiş ülkelerdendir bunun için şükranlarımı sunuyorum’’ diye konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk Anadolu Lisesi, Acchen, Polonya ve Finlandiyalı öğrenciler, sundukları skeçlerin ardından sertifikalarını Polonya Başkonsolosu Grzegorz Michalski, Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Erdem ve Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Tahmaz’ın elinden aldılar.