7 Haziran 2015'te yapılacak Genel Seçimlerinin heyecanı Sarıyer sokaklarına yansıdı. Sarıyerlilerin öncelikli talebi ulaşılabilir milletvekilli olurken, kadın sorununa duyarlı ve Sarıyer’e değer katacak anlayışlar destekleniyor.


Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 7 Haziran’da yapılacak 25. dönem milletvekili genel seçimi için takvimi açıkladı. Buna göre seçime katılacak siyasi partiler aday listelerini 7 Nisan’da YSK’ya teslim etti. 24 Nisan’da kesin aday listeleriyle bağımsız adaylar ilan edilecek. Yurt dışında oy kullanımında son seçimde yaşanan aksaklıkların giderilmesi için çalışan YSK, randevu sistemini kaldırarak yurt dışında oy kullanma süresini uzattı. Buna göre gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemleri 8 Mayıs’ta başlayacak, 31 Mayıs’ta sona erecek. Seçmenler, tüm yurtta 7 Haziran Pazar günü 08.00-17.00 saatleri arasında oy verecek.

Programı açıklanan seçim yarışın heyecanı şimdiden Sarıyer sokaklarına yansımış durumda.  Sokağa yanıysan seçimin nabzını tuttuk. Sokaklarda heyecanla birlikte bizleri ciddi bir kararsızlar kitlesi de karşıladı. Sarıyer sokaklarından gencinden yaşlısına, esnafından ev kadına seçim süreciyle ilgili sorularımızı yönelttik.

Türkiye seçim atmosferine girmeye başladı. 7 Haziran 2015'te yapılacak Genel Seçimler için adaylık yarışın etkileri sokağa da yansıdı. Bu seçim atmosferi içinde biz de esnafından memuruna, öğrencisinden işçisine, erkeğinden kadınına Sarıyer halkının Genel seçimlerden beklentilerini sorduk. Sokaklardan aldığımız gözlemlerimize göre, seçimde belirleyici olacak kararsızlar diye lanse edilen kitle olacak.  Sarıyer sokaklarında ise bu kitlenin çoğunluğu dikkatlerimizden kaçmadı.

Kadın sorununa duyarlı


Türkiye'de neredeyse her gün bir kadının öldürüldüğüne dikkat çeken Sarıyerliler kadın sorununun çözümü konusunda pratik adımlar atabilecek, kadınları ülke gündemine meclise taşıyabilecek, yeri geldiğinde onlarla birlikte sokaklara çıkabilecek bir milletvekili istediğini dile getirdi.

Vekiller halkın içinde, ulaşılabilir olmalı


Seçilecek vekillerin halkın içinden gelmesi gerektiğini belirten vatandaşlar, Sarıyer’den meclise gidecek adayın meclise gittikten sonra halkı unutmaması gerektiğini söyledi. Halkın sorunlarıyla tek tek ilgilenen yanında olan, ulaşılabilen bir vekil istediklerini belirtildi.

Barış, huzur ve kardeşlik


3Sokak röportajımızda Sarıyerliler genel seçimlerden en çok barış, huzur ve kardeşlik vurgusuna dikkat çekti. Sarıyer esnaflarından Musa Akkaya, “Haziran ayında yapılacak olan genel seçimlerde barış, kardeşlik ve huzurun kazanmasını istiyoruz. Son günlerde mecliste artan kavgaların bir daha yaşanmayacağı bir meclis görmek istiyoruz. Halkın artık barış ve huzura ihtiyacı var. Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Sarıyer’den de sayın Dr. Cengiz Alp’i görmek istiyorum. Özverili çalışmasıyla hak ettiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Demokratik Yaşam


2Diğer bir talep ise demokrasi oldu. Sarıyerliler, demokratik bir yaşamın Türkiye için olmazsa olmaz olduğuna dikkat çektiler. Herkesin eşit, özgür bir biçimde yaşayacağı bir Türkiye istediğini belirten Futbol Koordinatörü Altay Unan, “ Demokratik bir yaşama her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Sarıyer’den bunu başarabilecek, halk için çalışabilecek, halkın içinde, halkla beraber yol alabilecek adayları mecliste görmek istiyorum” dedi.

Atatürk ilke ve inkılaplarını sahipleyici olmalı


1Konuyla ilgili konuşan Murat Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “Genel seçimlerden en büyük beklentim Atatürk İlke ve İnkılaplarını sahiplenecek, gerçek anlamıyla yaşatacak adayları mecliste görmek istiyorum. Sarıyer’den de Atatürk İlke ve İnkılaplarını yaşatacak Sarıyer’in,  Sarıyerlinin sorunlarına çözüm bulabilecek aday istiyorum adaylar Sarıyerli olmalı ısmarlama aday istemiyorum.”

Herkesin sesi olmalı


Tam demokrasiyi ve bağımsız bir yönetim anlayışını savunan ismini vermek istemeyen kadın esnaf ise “Kendisini mecliste gerçekten temsil eden, hatta sadece kendisi ve kendisi gibi düşünenleri değil, başka düşünceleri de meclise taşıyabilen bir milletvekili olmalıdır” ifadelerini kullandı.