ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı tüm Türkiye ve İslam dünyasında olduğu Sarıyer’de de protesto edildi. ABD İstanbul Başkonsolosluğu önündeki eyleme tüm siyasi parti ve STK temsilcilerinin katılarak, Kudüs davasında birlik ve beraberlik mesajı verdi.

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı tüm Türkiye ve İslam dünyasında olduğu Sarıyer’de de protesto edildi. İstinye Kurşunlu Camii’nde kılınan cuma namazının ardından burada toplanan kadın-erkek, genç-yaşlı binlerce Sarıyerli, ABD İstanbul Başkonsolosluğuna doğru yürüdü. Yürüyüşe AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız, AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Salih Bayraktar, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Deniz, MHP Sarıyer İlçe Başkanı Ünsal Bilgiç, diğer siyasi parti ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
ABD VE İSRAİL’E BÜYÜK TEPKİ

Ellerinde Türk ve Filistin bayrakları ve Kudüs’e sahip çıkan afişlerle yürüyen binler, sloganlarla ABD ve İsrail’i protesto etti. ABD Başkonsolosluğu önünde tamamlanan yürüyüş sonrası basın açıklaması yapıldı. ABD’nin kararından derhal vazgeçmesi gerektiği kaydedilen açıklama “Kudüs bizimdir” sloganlarıyla tamamlandı.
YILDIZ: “KARAR YOK HÜKMÜNDEDİR”

Tepki yürüyüşünde Sarıyer Posta Muhabiri Ahmet Cirik’e açıklamalarda bulunan AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız, “ABD’nin kararı, Türk milletinin vicdanında yok hükmendedir. Sarıyer’deki toplantı, bu iradenin beyanıdır. Kudüs tüm insanlığın ortak değeridir. Üç dinin özgürce yaşadığı, inançların özgürce ifade edildiği bir mekandır. ABD Başkanı gücüne güvenerek, buradaki barışın fitilini ateşlemiştir. Yüzlerce yıl Osmanlı idaresinde bulunan Kudüs, farklı inançların özgürce yaşadığı bir şehir olmasına rağmen 100 yıldır maalesef Ortadoğu’da ve Filistin’de kan ve göz yaşı hakim. Müslümanlar ve Hıristiyanlar ayaktalar ve bu kararı kabul etmiyorlar. İnsanlık Osmanlı’nın orada tesis ettiği adaleti özlüyor. Kudüs dini, mezhebi, ırkı ne olursa olsun bütün insanların vicdanıdır. Bugün hep birlikte Mescid-i Aksa şuuruyla burada toplandık ve bu kararı kabul etmediğimizi ifade ediyoruz” diye konuştu.
“KUDÜS DAVASI SAHİPSİZ DEĞİLDİR”

ABD’nin ardından Çekya’nın da Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını değerlendiren Yıldız, “Bugün Orta Doğu’daki olayları takip ettiğimizde, bazı ülkelerin iplerinin başka ülkelerde olduğunu görüyoruz. Kendileri varlık içinde yüzerken, Filistin halkının dramına sessiz kalan ülkeleri görüyoruz. Bu topraklarda bir yürek ve cesaret örneği olan Recep Tayyip Erdoğan’ın da liderliğini görüyoruz. Talihsiz karara karşı ortak bir ses çıkması için mücadele ediyor. Bütün İslam ülkelerine ve dünyaya çağrı yapıyor. Dileriz bu ülkeler dışında diğer ülkeler Trump’ın attığı bu adımların yanlışlığını hesap ederler. Birçok ülke bu kararı tanımadığını ilan etti. Kudüs davası sahipsiz değildir. Türk milleti ve Cumhurbaşkanımız bu dava için elinden geleni yapacak ve sahip çıkmaya devam edecektir” dedi.
BAYRAKTAR: MİLİ BİR DURUŞ SERGİLEDİK

ABD Başkanı Trump’ın hamlesinin bölgedeki sorunları derinleştirdiğini ifade eden AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Salih Bayraktar, “Bu karar bölgedeki barış ve istikrarı tehdit etmek üzere atılmış bir karardır. Derhal bundan vazgeçilmelidir. Şayet bu kararın bugün karşısında durmazsak, yarın Mekke ve Medine gündeme gelecektir. Sonrasında İstanbul ve Türkiye gündeme gelecektir. Dolayısıyla bugün bu duruma sessiz kalmak, dilsiz şeytan olmaktır. İslam’ın kalbine saplanmak istenen hançeri ancak bütünleşerek, bir araya gelerek engelleyebiliriz. İşte bugün Sarıyer’de biz bunu başardık, milli bir duruş sergiledik. Bizim birlik ve beraberliğimizin üzerinde hiçbir görüş üstün değildir” ifadelerini kullandı.
 DENİZ: SARIYER TEK VÜCUT OLDU

“Bizim uzun yıllardır ABD’nin bu tür uygulamalarına karşı bir duruşumuz var” diyen CHP Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Deniz ise şunları kaydetti: “Biz kurulduğumuz günden bu yana emperyalist emellerle mücadele eden bir siyasi partiyiz. Bizler dünyanın herhangi bir yerinde haksızlığa ve zulme uğrayan bütün insanların yanındayız. Hangi din hangi ırktan olurlarsa olsun bu haksızlıkların karşısında olacağız. Haksızlıklar karşısında susan, dilsiz şeytandır. Biz susmayacağız. Bu mücadelemizi sonunda kadar devam ettireceğiz. Sarıyer burada tek vücut oldu. İnsanlarımıza teşekkür ediyorum. Sarıyer’in bu birliği tüm İslam dünyasına örnek olacaktır. Filistinli kardeşlerimizin davası haklı bir davadır. Kutsal değerlere kimsenin dokunmaması gerekir. Müslümanlar bu konuda çok hassastır. Kutsal değerlerimizi çiğnettirmeyeceğiz.”