Sarıyer’de düzenlenen Minibüs hatları için havuz sitemi mahalle sakinlerine isyan ettiriyor.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Sarıyer Belediyesi tarafından bir açıklama gelmediği uygulamada sorunlar çoğalıyor. Nereden ve kimler tarafından uygulama mecburiyeti geldiği bilinmeyen, “Minibüs hattı havuz sistemi” halkı mağdur etti. Her gün Sarıyer'de mahalle sakinlerinden şikayetler yükseliyor. İlk ses Sarıdağ mahallesinden gelirken, Rumelikavağı, İstinye, Ferahevler, Kireçburnu, Tarabyaüstü mahallesi sakinleri ve esnafları da bu duruma  isyan etti.

Havuz sistemi tek çatı altına toplanan 308 araçla, 17 durağı kapsıyordu. Dörtlü damlama sistemi olarak isim verilen bu uygulamada, değişen hat minibüsçüleri, yolculara sorun çıkarttı. Zamanlama hatasından, ücret fiyatlarına kadar birçok sorun halkı isyana sürükledi.

Mahallerden itiraz sesleri yükseliyor


 Tarabyaüstü sakinleri:  “Yıllardır bu hat minibüsçüleri, bizlere düzenli hizmet veriyordu. Şimdi tanımadığımız şoförler var. Kimseyi suçlamıyoruz. Fakat eski şoförler mahallemizin tanıdıklarıydı. Okullara giden çocuklarımızın servis aracı, aile emanetlerimizi ulaştıran postacı ve can güvenliğimizi emanet ettiğimiz komşularımız olmuşlardı. Burası Sarıyer’in hiç bir mahallesine benzemez bizler burada aile ortamında ulaşımımızı sağlıyorduk. Şimdi şoförler bizlere soruyor ücret ne alacağız? Veya ineceğimiz durağı söylediğimizde “Ben orayı bilmiyorum. Geldiğimizde siz söyleyin .” gibi karşılıklar alıyoruz. Bizler çalışan aileleriz, çocuklarımız için kendimiz için hattımıza sahip çıkıyor ve geri verilmesini istiyoruz ” diyerek toplu bir açıklamada bulundular.

İstinye Mahalle sakinleri: "Bizler ulusal kanalları davet ediyoruz .gelsinler bir gün bizlerle işe gitsinler .Çocuklarımızla okula gitsinler. Böyle bir olay yok, saat 06.30 minibüsümüz durakta iken şimdi 07:30 kadar araç yok. Akşam saat 10:00 dediğinde minibüs yok. Taksiyle işimizden eve dönecek kadar zengin değiliz. Biz hattımızı ve minibüsleri geri istiyoruz. Lütfen sesimizi duysunlar” dedi.

Muhtarlardan ortak tepki


Bu isyanın devamında en büyük tepki Tarabya Mahallesi Tarabyaüstü, Cumhuriyet Mahallesi, Kireçburnu, Rumelikavağı sakinleri ve muhtarlarından geldi.

 Kireçburnu Mahalle Muhtarı Genco Çağlayan:

Kirecburnu-Genco-Caglayan11"Bizlerin otobüs hattı içinde itirazı vardı. Nedense bu itirazımın dikkate alınmadığı gibi birde üzerine halkın tek toplu taşıma ulaşımı olan minibüs hatlarımızı da elimizden almak istiyorlar. Bunu hangi amaç ve hangi kurum neden, nasıl yaptı bizlerin dahi haberi yokken, sorumlu olduğumuz mahalle sakinlerimize nasıl anlatacağız.bir an önce eski düzeneğe geri dönülmesini istiyoruz ” dedi.

 

 

 Cumhuriyet Mahalle Muhtarı Nevzat Aktan:

ok-cumhuriyet“Yıllardır sorunsuz minibüs yolculuğu yapan mahalle sakinlerimiz bu havuz sisteminden sonra muhtarlığımıza akın etti. Her gün bir şikâyetle geliyorlar. Bu düzen böyle devam edemez. Yetkililerin bu duruma acil müdahale etmeleri ve kendilerinden, ailelerinden bireyler olan minibüsçü esnafının düzenleri eski haline getirilmelidir. Hiç bir şey yapılamıyorsa “Tarabyaüstü – İstinye ” hattı bu havuz sisteminden çıkartılmalıdır” dedi.

 

 Rumeli Kavağı Mahalle Muhtarı Sinan Demirci:

sinan-demirci“Denetim yok. Keyfi bir çalışma var. Akşam saatlerinde kimse nöbet tutmuyor. Minibüsçüler Kooperatifi de üstüne düşeni yapmayınca mağduriyeti halk yaşıyor” dedi.

Minibüs esnafı


Diğer taraftan hatların şoförleri de mağduriyetlerini dile getirdi. Kendini zincirleyen ve isyan eden  Sarıyer Beşiktaş hattında, 35 yıllık minibüs şoförleri; “Yıllardır huzur içinde yaşadığımız ve ekmek paramızı kazandığımız hattımıza birileri göz dikti .Yağmur ,çamur ,kar ,kış bizler bu hattı kurmak ve ayakta tutmak için emek verdik .Kimse inanmazken bizler inandık ve bu halka hizmet verdik .şimdi birileri çıkmış bu hat sizin değil, hadi şuraya ,hadi buraya gidin çalışın diyor. Bizim tüm hayatımızı alt üst ettiler. Açlık grevine başlıyoruz. Biz istemiyoruz bu havuz sistemini ve bir an önce eski sistemimizi geri istiyoruz."

Vatandaş çözüm bekliyor


Sarıyer mahalle sakinleri yetkililerden cevap bekliyor. Bu açıklama İstanbul büyükşehir belediyesi veya Sarıyer belediyesinden gelecek mi? Halk bu iki belediyeyi suçlu buluyor.