Emlak Konut GYO ve Siyahkalem ortaklığıyla Zekeriyaköy'de 467 bin metrekarelik alanda farklı yaşam stillerine göre farklı tiplerde tasarlanmış ve doğayla uyum içerisinde projelendirilen 1.167 konut ve 15 bin metre kare kiralanabilir alana sahip açık hava konseptli çarşıdan oluşan KÖY Projesi'ni hızla ilerliyor. Doğa hassasiyetinin gözetildiği projeye ilişkin endişeleri bulunan Sarıyer Belediyesi ekipleri yerinde incelme yaptı.


Sarıyer Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay ve İmar Müdürü Ahmet Karakoç ve yardımcıları, Sarıyer Belediyesi Başkan Yardımcıları Gökan Zeybek ile İsmail Erdem, CHP İlçe Başkanı Mehmet Deniz ve Yönetim Kurulu ile Meclis Üyeleri arazi üzerinde yapılan ağaç taşıma işlemini yerinde inceledi. Ağaç taşıma işlemi ve projenin detayları hakkında konuklara sunum yapan Siyah Kalem CEO’su İbrahim Karaman, merak edilen tüm sorular yanıt verdi. Heyet daha sonra şantiye alanındaki çalışmaları yerinde inceleyerek şantiyeden ayrıldı.

siyahhhFüzelerin saklanması içinde düz yeşil alana, sık bir şekilde kısmi olarak ağaç dikimi gerçekleştirmiştir. Zekeriyaköy’ün gittikçe yoğunlaşan yerleşimler yüzünden 530 dönüm üzerinde kurulu bulunan füze üssü taşınarak, arazi önce hazineye, sonrasında TOKİ devredilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı araziyi imar’a açmış ve TOKİ burada Siyah Kalem firmasına konut için izin vermişti.

Sarıyer Belediyesi itiraz etti iki bin konut, bin konuta düşürüldü


2012 yılı planlarında yapmış oldukları projede 2000 konut üzerinden yapılan projede iki camii dahil olmak üzere büyük bir site yapılması düşünülüyordu. Sarıyer Belediyesi 2012 de yapılan projeye itiraz ederek yeni proje yapılmasını talep etti. Siyah Kalem 2013 yılında 1000 konut üzerinden yeni proje gerçekleştirdi. Proje göre camii sayısı düşürüldü, okul ilave edildi. İlk etapta konut sayısı 462 ye indirildi. ProjeIde bireysel konut-villa 3 adet olarak belirtildi. Siyah Kalem arazi yanında bulunan dere islah çalışmasını kendilerinin yapacağını belirtmiş, projede iki koldan ana yol girişi olacağı ve kapalı bir site olmayacağını açıklamıştı.

Sarıyer Belediyesi istedi, Opitz geldi


denSarıyer Belediyesi arazi üzerinde bulunan ağaçların zarar görmeden taşınmasını zorunlu tuttu. Siyah Kalem Dünyanın ağaç taşımada tek firması olan OPİTZ ile anlaştı. Arazi üzerinde iki bölümde sık ağaçların olması nedeniyle proje yeşil alanlara kaydırıldı. Ağaçların kesilmemesi ve taşıma yöntemi ile tekrar aynı arazi içinde değerlendirilmesi koşulu ile Ruhsat verdi. Ağaçların taşınmasını ve zarar verilmemesini özellikle isteyen Sarıyer Belediyesi yerinde yapmış olduğu gözlemde, taşımanın nasıl gerçekleştiğini yerinde inceledi. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ağaçların incelendiği, yerinde muhafaza, taşınabilir, çürümüş kesilebilir ağaçları numaralandırarak arazide bulunan ağaçları denetim altına aldılar.

Dünyanın tek ağaç taşıma firması OPİTZ ile anlaşarak 1,5 ay gibi bir zamanda 239 ağacın taşınacağı belirtti. OPİTZ, küçük ağaçların 2000 Euro, büyük ağaçların ise 5000 Euro taşındığını ve iki yıl süresi ile bakımlarını yaptıkları belirtildi. Taşınan ağaçlar incelendiğinde taşıma sonrası çevresinin kaplanması dikkat çekti.