Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2016-2017 Su Ürünleri Av Sezonu açılışı sebebiyle Rumeli Fenerinde program düzenledi. Programın yapılacağı Rumeli Feneri'ne deniz yoluyla gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'i iskelede İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ak Parti Sarıyer İlçe Başkanı Salih Bayraktar, Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Sarıyer Belediyesi meclis üyeleri, mahalle muhtarları ile birlikte çok sayıda balıkçı karşıladı.

Karadeniz halk oyunları gösterileriyle başlayan programda, katılımcılara ekmek arası balık ikram edildi. Programda yapılan konuşmaların ardından Bakan Çelik ve protokol üyeleri "Vira Bismillah" diyerek açılış kurdelesini kesip, balık sezonunu resmen başlattı.

15 TEMMUZDA YAŞANANLAR ŞEYTANIN AKLINA BİLE GELMEMİŞTİR

2016-2017 Su ürünleri avlanma sezonu açılış konuşması yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Üç tarafımız denizlerle çevrili ama dört tarafımızda da sorunlarımızın olduğunu bilelim. Çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğumuzun farkında olmamız gerekiyor. Bu sorunların önemli bir bölümü dışarıda ve dışarıdaki sorunlarla nasıl mücadele edeceğimizi biliyoruz. Ama içeride yaşadığımız sorunlar ise milletimizi derinden üzmüştür. Özellikle 15 Temmuz akşamı yaşadığımız o korkunç olay rüyada görseydik hiçbirimizin inanmayacağı bir olaydı. Hatta şeytanın bile aklına gelmeyecek bir felaketi yaşattılar. Şeytan bile hayret etmiştir. Ben şeytan oldum olalı, böyle bir şey düşünmedim nasıl da düşündüler diye düşünmüştür. Onu da geçecek bir uygulama ile garip bir millete garip bir taarruzla ne yazık ki karşı karşıya kaldık. Bir dolara haysiyetlerini satanlar bu milletin geleceğiyle, bu milletin istikbaliyle oynadılar" dedi.

av sezonu rumeli feneri 2TÜKETİMİN ARTTIRILMASI GEREKİYOR

Törende konuşan İstanbul Valisi Şahin ise, balıkçılara hayırlı bir sezon dileyerek, denizleri koruma noktasında sektörün giderek bilinçlendiğini bunun da ürün çeşitliliğini artıracağını söyledi. Şahin, batılı ülkelere göre Türkiye’de kişi başına düşen deniz ürünü tüketiminin oldukça düşük kaldığını ifade ederek, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olan Türkiye’de bu oranın artırılması gerektiğini vurguladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu konuda ciddi politikalar ortaya koyduğunun altını çizen Şahin, “İstanbul’da irili ufaklı 1978 balıkçı motoru bulunuyor, 11 bin civarında kişi sektörden ekmek yiyor. Hem insanlarımıza balık yediriyorlar hem de kendi rızıklarını kazanıyorlar. Denizlerin ağ atığı malzemelerinden temizlenmesi için bir proje başlattık. Denizin dibinde 125 noktada yapılan çalışmada yaklaşık 33 bin metrekare ağ çıkarıldı. Bu çalışmalar bu yıl da devam edecek” diye konuştu. Vasip Şahin, bereketli bir sezon olmasını dilediğini ifade ederek, balıkçılara kazasız belasız bir sezon temenni etti.

TOPBAŞ: DENİZLERDE HAYAT YENİDEN OLUŞTU

Kadir Topbaş da, İstanbul genelinde yüzde 97 oranında ileri derece arıtma tesislerinin tamamlandığını vurgulayarak, bu sayede denizlerde hayatın yeniden oluştuğunu dile getirdi. Türkiye’de yılda kişi başına 8 kilogram balık tüketildiğini belirten Topbaş, bunun daha da artırılabilmesi için çalışılması gerektiğini ifade etti. Topbaş, Gürpınar’da 460 bin metrekarelik bir balık hali yaptıklarını anımsatarak, şöyle konuştu: “Balıkçılarımız burayı çok uzak görmekteler. Onun için yeni düzenlemeler yapıyoruz. Balıkçılarımız, buradaki balıkları kara yoluyla oraya götürmenin zor olduğunu, 3,5 kilometrelik bir yola ihtiyaçları olduğunu söylediler. Yarın yardımcım gelip bu yol ile ilgili burada görüşmeler yapacak. Bize bir sorun geldiğinde bunu mutlaka çözmek zorundayız, biz bu millete hizmete geldik.” Dedi.

balık sezonu duaDUALAR OKUNDU

Tören sonunda bereketli bir sezon geçirilmesi temennisiyle toplu halde dualar okundu.