Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2013-12-07 17:21:57Z | http://piczard.com | http://codecarvings.comÜnlü oyuncu Oktay Kaynarca, Rumelihisarı'nda 4 yıl önce satın aldığı ev nedeniyle "imar kirliliğine neden olmak"tan 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada beraat etti.

Oktay Kaynarca'nın Rumelihisarı'ndaki evi imara uygun!


İddiaya göre, 3 Kasım 2010'da yapılan kontrollerde yeni sahibi Kaynarca olan Rumelihisarı'ndaki evde kaçak inşaat yapıldığı iddiasıyla "yapı tatil tutanağı" düzenlendi. Boğaziçi öngörünüm alanında olması nedeniyle Boğaziçi İmar Müdürlüğü de "imar kirliliğine" neden olduğu gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık tarafından başlatılan soruşturma sonunda evi satın alan Kaynarca ile evi satan eski sahibi Nefise Pınar Özen hakkında "imar kirliliğine neden olmak" suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.


 


2. DERECE TARİHİ ESER 


İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen yargılama sırasında ifade veren Kaynarca, "Bu suça konu evi 2010'da Nefise Pınar Özen'den aldım. Evde daha önce bir kısım tadilatlar ve projeler söz konusu olduğundan yaptığım araştırmada iskan izninin bulunmadığını saptadım. Daha sonra her şeyin yasal olmasını düşündüğümden bizzat Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne başvurarak varsa eksikliklerin saptanmasını istedim. Kendi talebim bu şekilde olduğu halde nasıl olduysa sanık konumuna düştüm. Ben evin imar kirliğine neden olacak şekilde faaliyette bulunmadım. Henüz proje dahi çizilmemişti. Bildiğim kadarıyla ev Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne bağlıdır. Suça konu ev 2. derecede tarihi eserdir" dedi. Duruşmada ifadesi alınan evin eski sahibi sanık Özen ise tüm işlemlerin Anıtlar Kurulu'ndan alınması gereken izinlerle ilgili her türlü işlemin babası tarafından yapıldığını belirtti. Kendisinin bir müdahalesi olmadığını ifade eden Özen, "Babam ölmeden önce mimara bir proje çizdirip, İmar Müdürlüğü ve Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan gerekli izinleri alarak proje uygulandı. Konu bundan ibarettir" diye konuştu. 


 


'DELİL VE KUSUR YOK' 


İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Kaynarca ve Özen katılmadı. Duruşma savcısı Zeynel Sarıbuğa, esas hakkındaki mütaalasında toplanan delillere göre sanıkların olayda kusurlarının bulunmadığının tespit edildiğini bu nedenle beraatlerine karar verilmesini talep etti. Hâkim kararında, sanıklar hakkında imar kirliliğine neden olmak suçundan kamu davası açılmışsa da, olayda kusurlarının bulunmadığı ve suç işleme kasıtlarının olmadığı gerekçesiyle Kaynarca ve Özen'in beraatlerine karar verdi. 


 


'BAŞVURDUM, SANIK OLDUM'


Eksiklerin saptanması için Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne bizzat kendisinin başvurduğunu söyleyen Oktay Kaynarca, "Kendi talebim bu şekilde olduğu halde nasılsa bir anda sanık konumuna düştüm" dedi.